TUŽNO STANJE JUŽNE MORAVE: Očekuje se da tokom septembra počnu prvi radovi na sanaciji korita reke
Foto: Tatijana Stamenković

obilazak izviđača

TUŽNO STANJE JUŽNE MORAVE: Očekuje se da tokom septembra počnu prvi radovi na sanaciji korita reke

Srbija -

Odred izviđača „Zavičaj 1093“ Vranje izvršio je kopneni obilazak gornjeg toka Južne Morave od Ćukovca do Vranjske Banje. Obilazak je organizovan u okviru priprema za veliko sređivanje Južne Morave.

Jovan Kocevki , starešina Odreda kaže da im je namera bila da ovu deonicu prođu kopnenim putem kako bi sagledali stanje leve i desne obale reke. Prema njegovim rečima višedecenijski nemar rezultirao je tužnim stanjem Južne Morave. “ Bili smo svesni činjenice opasnosti samog poduhvata pa smo pozvali isključivo spremne izviđače da taj poso i urade.

Već na prvom kilometru smo se susreli sa problemom koji nas je pratio skoro čitavo vreme skrininga. Naime, više nismo mogli da govorimo o teško prohodnom terenu već o kompletno nepristupačnom, koji karakteriše izuzetno visoka trava, obilje kopriva, gusto šiblje i rastinje koje ne dozvoljava prolazak kroz njega dok se ne preduzme krčenje ili seča. Ovakvi pojasevi su veličine od 5 do 50 m od obale i karakteristični za skoro 90 odsto jedne i druge obale”, navodi Kocevski.

foto: Tatijana Stamenković

On napominje da je karakteristika same obale velika erozija, a da je reka upala u svoj tok od 4 do 12 metara gde su se stvorile okomite obale sa kojih je prosto nemoguće ući u reku, a da se ne doživi veća povreda.

“Ukoliko bi se započeli radovi na čišćenju Južne Morave preko je potrebno prvo osloboditi obale od rastinja i stvoriti uslove za prilaz teške mehanizacije koja bi se pozabavila prevelikom količinom balvana koji se nalaze u samom rečnom koritu”, navodi Kocevski.

Detaljni skrining Južne Morave urađen je pre dve godine kada je ekipa izviđača preveslala čitav tok reke, snimljena je situacija i obeležene su kritične tačke opasne po izlivanje reke. Izveštaj je dostavljen nadležnim ministarstvima i institucijama. Kocevski očekuje da se u narednom periodu ispune obećanja od strane Ministarstva zaštite životne sredine, JP "Srbija vode" i Srpsko ruskog humanitarnog centra, te da tokom septembra počnu prvi radovi na sanaciji korita reke.

Kurir.rs/T.S./Foto: T.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track