Najnovije vesti

OTRESAJU VIŠNJE ZBOG CENE OD SAMO 30 DINARA ZA KILOGRAM: Merošinci besni, kažu da im je ovo najgora berba u poslednjih 10 godina
Foto: Zorana Jevtić

problemi voćara

OTRESAJU VIŠNJE ZBOG CENE OD SAMO 30 DINARA ZA KILOGRAM: Merošinci besni, kažu da im je ovo najgora berba u poslednjih 10 godina

Srbija
12:47h

Berba višanja na području opštine Merošina, kod Niša, biće završena tokom ove nedelje, a žitelji tog kraja ocenjuju je kao jednu od najgorih u poslednjih desetak i više godina.

Predsednik opštine Merošina Bojan Nešić rekao je za agenciju Beta da je ne mali broj proizvodjača odustao od berbe i krenuo da "otresa" višnje zbog niske otkupne cene i neredovnog otkupa.

"Na pojedinim otkupnim mestima cena je 30 dinara po kilogramu, a na pojedinim je spala na 25 dinara. Otkupa jednog dana ima, drugog dana nema, ili jednog dana ima pa dva nema", kazao je Nešić.

Prema njegovim rečima, otkupljivači pravdaju nisku cenu višanja i nerodovan otkup malom tražnjom na svetskom tržištu, nedostatkom mesta u hladnjačama, manjkom ambalaže i drugim sličnim razlozima.

Nešić je kazao da predstavnici opštine Merošina i proizvodjači ove godine nisu ni pokušali da razgovaraju sa predstavnicima Vlade Srbije i otkupljivačima o višoj ceni i redovnom otkupu.

"Prethodnih godina smo probali, ali smo videli da nema svrhe. Dobijamo uvek isti odgovor, da je takva tražnja na svetskom tržištu", istakao je Nešić.

On je kazao da su proizvodjači koji su odsutali od berbe, ovih dana krenuli da otresaju kompletan rod, kako bi zaštitili stabla od truljenja i sačuvali ih za narednu godinu.

Sa višnjicima na oko 2.000 hektara i godišnjim rodom koji dostiže 150.000 tona opština Merošina spada u najveće proizvodjače višanja u našoj zemlji.

Višnjike ima 90 odsto domaćinstava, a za svako drugo domaćinstvo višnje su osnovni izvor prihoda.

Otkupljivači su prošle godine kilogram oblačinske višnja plaćali 80 do 90 dinara po kilogramu, a ove godine je otkup krenuo sa 40 dinara po kilogramu, ali je posle samo dva dana cena spala na 30 dinara, a vrlo brzo i na 25 dinara.

Proizvodjači ovogodišnju štetu zbog niske otkupne cene i neredovnog otkupa procenjuju u milionima dinara.

(Kurir.rs/Beta/Foto ilustracija: Zorana Jevtić)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...