OVIM NAŠIM SELOM VLADAJU ŽENE: I otkako je tako, sve im bolje ide
Foto: Profimedia

prava žena

OVIM NAŠIM SELOM VLADAJU ŽENE: I otkako je tako, sve im bolje ide

Srbija -

Bački Monoštor jedno je od retkih mesta u Srbiji na čijem čelu se nalazi žena, a otkako je tako mnogo toga se promenilo.

Zdenka Mitić prva je žena sekretar mesne zajednice Bački Monoštor, a iako je na toj funkciji manje od godinu dana sprovela je niz akcija. Od postavljanja kontejnera za različite vrste otpada, do organizacije festivala Regeneracija Dunava, piše BBC na srpskom.

U svemu joj pomaže udruženje "Podunav", u kojem žene čine više od polovinu članstva.

„Položaj predsednice mesne zajednice mi je mnogo olakšao da aktivnostima udruženja dam malo ozbiljniju notu", priča Zdenka. Članice imaju od 16 do 65 godina a bave se i raznim zanimanjima. Neke su još u srednjoj školi, neke su pčelarke, a zajedničko im je da sve rade kako bi u selu sačuvale prirodu i ugostile turiste.

Od oko hiljadu domaćinstava u selu, 35 je uključeno u razvoj ruralnog turizma.

Anica Peričić jedina je pčelarka u selu a kako članica udruženja Podunav posetila je dovoljno sajmova, skupova i edukacija da bi naučila da nikada ne treba prestati sa učenjem.

Pored svakodnevnih obaveza, Anica zajedno sa suprugom drži časove o pčelarstvu.

"Pčelarska učionica bila je namenjena učenicima iz okolnih osnovnih škola, a sada je otvorena za svakoga ko je radoznao da o pčelama i pčelarstvu nauči onoliko koliko želi", kaže Anica.

Pčelarstvo joj se "nametnulo" kada se udala, a da je danas ona gazdarica porodičnog gazdinstva.

"Počela sam tako što sam pomagala, tako sam naučila mnogo toga o pčelama. Sve što sam kasnije uradila bilo je zahvaljujući snazi koju sam skupila saradnjom sa drugim ženama iz sela".

Nekada oronula šokačka kuća stara 150 godina, danas je etno kuća koja godišnje ugosti više od hiljadu turista iz svih krajeva sveta a u njoj živi Elizabeti Bešeni.

"Želela sam da sačuvam trščani krov i zemljane zidove. Uspela sam da sačuvam materijal koji se koristio pre dva veka", kaže Elizabeta koja je zbog svega morala da nađe stare majstore koji znaju da koriste materijale kojima se gradilo pre dvesta godina.

Da kuću opremi po starim šokačkim običajima, Elizabeti su pomogli najstariji meštani Bačkog Monoštora.

"Ovo se mora raditi s ljubavlju, ali bez pomoći udruženja ne bih uspela sama da promovišem domaćinstvo i propustila bih šansu da domaćinstvo bude vidljivo širom zemlje", ispričala je ona.

Sekretarka MZ Bački Monoštor Zdenka Mitić planira dalje aktivnosti i želi da svoju poziciju maksimalno iskoristi.

"Veoma sam zadovoljna što su žene u našem selu nosioci poljoprivrednih gazdinstava. To ohrabruje i druge žene da se uključe, pokazuje im da je moguće, ali i koliko je to dobro za celu porodicu", rekla je ona.

(Kurir.rs/BBC/Petra Živić/Foto ilustracija: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track