Najnovije vesti

IZLILA SE PENA U DUNAV KOD NOVOG SADA: Ispituje se da li je u pitanju nešto otrovno
Foto: Beta/Dragan Gojić

ekološki problem

IZLILA SE PENA U DUNAV KOD NOVOG SADA: Ispituje se da li je u pitanju nešto otrovno

Srbija

Danas se ispituje kakva se tečnost nepoznatog sastava, s mnogo pene, izliza sinoć u Dunav u Novom Sadu. U Javnom komunalnom preduzeću Vodovod i kanalizacija su za novosadski portal vesti 021 (021.rs) kazali da će se posle analize znati kakvog je porekla pena koje je u velikoj količini bilo na Beogradskom keju, kod Žeželjevog mosta.

"Prvo će naša laboratorija proveriti sastav otpadne vode iz tog perioda. Ako se utvrdi da ima ozbiljnih zagadjenja u uzorku, poslaćemo ih nekoj od akreditovanih laboratorija da se tačno utvrdi šta je ispušteno u kanalizacioni sistem", naveli su u Vodovodu i kanalizaciji.

Ta služba podseća da se većina kanalizacione vode ispušta u Dunav, sem jednog malog dela, u Kovilju, Stepanovićevu i Rumenki.

Veliki problem je što veliki industrijski pogoni nemaju filtere i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Tema centralnog prečistača otpadnih voda u Novom Sadu je godinama aktuelna i sada se priprema tehnička dokumentacija za to, dok je generalni projekat predat Pokrajinskoj revizionoj komisiji.

"U planu je da prečistač bude izgradjen u narednih nekoliko godina, ukoliko se steknu svi neophodni uslovi", kazali su u Vodovodu i kanalizaciji.

(Kurir.rs/Beta/Foto ilustracija: Beta/Dragan Gojić)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...