VLADA SRBIJE POMAŽE ARANĐELOVCU: Za sanaciju štete od nevremena dva miliona evra!
Foto: Kurir

Konkretno

VLADA SRBIJE POMAŽE ARANĐELOVCU: Za sanaciju štete od nevremena dva miliona evra!

Srbija -

Na terenu je trenutno pet komisija koje popisuju oštećenja, nakon čega će biti donet pravilnik i utvrđeni kriterijumi o isplati novca

Za sanaciju mostova, uređenje vodotokova, slivova i rečnih korita teško oštećenih u katastrofalnom nevremenu koje je početkom jula pogodilo Aranđelovac i okolna sela Vlada Srbije izdvojiće više od dva miliona evra. Ta odluka doneta je uredbom.

- Sredstva će biti iskorišćena za sanaciju i rešavanje višedecenijskih problema kako bi se ubuduće preventivno umanjile posledice i šteta od prirodnih nepogoda. S Kancelarijom za javna ulaganja i u saradnji s Vladom radi se izrada projekta za mostove i ukupno će biti sanirano šest mostova koji su teško oštećeni, od čega pet u najkraćem mogućem roku - kaže Bojan Radović, predsednik opštine Aranđelovac.

U kontekstu dugoročnog rešavanja problema saniraće se i korito Vukovića potoka u dužini od 700 metara, ali i urediti problematični vodotokovi i slivovi ostalih reka.

foto: Kurir

Na terenu je trenutno pet komisija koje popisuju štetu, nakon čega će biti donet pravilnik i utvrđeni kriterijumi o isplati štete građanima iz opštinskog budžeta.

- To je proces koji će trajati. Pozvali smo sve građane kojima je pričinjena šteta na stambenim i poslovnim objektima da štetu prijave nadležnim organima - kaže Radović i naglašava da je tokom maja i juna snažno nevreme u nekoliko navrata pričinilo ogromnu štetu na objektima i poljoprivrednim imanjima na selima.

Izbegnuto najgore

SAČUVANI LJUDSKI ŽIVOTI

Usled klimatskih promena i decenijama prisutnih problemima s vodotokovima, padavine i nevreme izazvali su nezapamćenu štetu u Aranđelovcu i okolnim selima.

- Zahvaljujući pravovremenoj reakciji komunalnih i drugih službi i solidarnosti građana, izbegnuto je najgore i sačuvali smo ljudske živote. Scene su bile apokaliptične, voda je nosila sve pred sobom - kaže Radović.

Kurir / D. I.

Foto: Kurir

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track