SVEČANOST U KUPINOVU: Zaplovila Regata Majke Angeline, a na kraju 25 kilometara duge plovidbe - sremski paprikaš! (FOTO)
Foto: Promo

Manifestacija sa posebnim akcentom na ekološku osvešćenost

SVEČANOST U KUPINOVU: Zaplovila Regata Majke Angeline, a na kraju 25 kilometara duge plovidbe - sremski paprikaš! (FOTO)

Srbija -

KUPINOVO - Suncem okupanim talasima reke Save jutros je deveti put zaplovila kupinovska regata u čast srpske despotice Angeline Branković u narodu zapamćene kao Sveta Majka Angelina, koja je sa sinovima Đorđem i Jovanom nakon pada Smedereva, od 1486. do 1502. godine, stolovala u poslednjoj prestonici srpske srednjovekovne države - tvrđavi Kupinik na obodu današnjeg Kupinova.

Regata Majke Angeline, koju pod pokroviteljstvom pećinačke lokalne samouprave, organizuje Turistička organizacija opštine Pećinci, jedina je regata koja, zahvaljujući prirodnom meandru reke Save, ima start i cilj u istom mestu - Kupinovu. Regataši su i ovoga puta krenuli sa Plandišta na 25 kilometara dugo putovanje rekom Savom po obodu Specijalnog rezervata prirode Obedska bara, a u popodnevnim časovima pristaće na ušću kanala Vok u reku Savu, gde će ih dočekati nezaobilazni sremski paprikaš.

Manifestaciju je svečano otvorio predsednik opštine Pećinci Željko Trbović, koji je tom prilikom naglasio da Regata ove godine ima posebno izraženu ekološku crtu.

"Danas se nećemo samo družiti i zabavljati, već ćemo sa današnje Regate Majke Angeline poslati i jasnu poruku da ovu predivnu prirodu - reku Savu i Specijalni rezervat prirode Obedska bara, moramo zaštititi od daljeg zagađivanja. Jasnu poruku da ova generacija nema pravo da uništi ovo bogomdano prirodno bogatstvo i da ima obavezu da ga sačuva za generacije koje dolaze", izjavio je Trbović.

(Kurir.rs/Foto: Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track