STRŠLJEN SRUŠIO BLOKADU PUTA U KURŠUMLIJI: Ujeo šumara pa su meštani morali da popuste i puste drvoseče! Evo zbog čega im ne daju da prolaze!
Foto: Profimedia, Reuters

Sami ga finansirali i, kažu, s pravom su ljuti

STRŠLJEN SRUŠIO BLOKADU PUTA U KURŠUMLIJI: Ujeo šumara pa su meštani morali da popuste i puste drvoseče! Evo zbog čega im ne daju da prolaze!

Srbija -

KURŠUMLIJA - Grupa od dvadesetak meštana kuršumlijskog sela Ivan kula, na planini Radan, protekle noći blokirala je seosko-planinski put u tom selu ne dozvoljavajući prolaz kamiona koji prevoze drva, a koji im stalno oštećuju put čiju izgradnju su meštani sami finansirali.

Blokada je obustavljena pošto je jednog šumara ujeo stršljan i uz intervenciju policije, pa su kamioni sa drvima prošli blokadu. Meštani najavljuju ponovo blokadu, jer im kamioni natovareni drvima oštećuju put, potvrdio je meštanin Krenislav Radojičić (76).

foto: AP/Ilustracija

Meštani sela Ivan kula sami su napravili put svojim sredstsvima. Put je dug oko pet kilometra, a nakon njegove izgradnje, opština Kuršumlija pomogla je da jedna kraća deonica bude nasuta grebanim asfaltom.

"Kad smo ga napravili, sjatile se drvoseče i u kratkom periodu uništili put, da ne možemo niskim automobilima da dodjemo do kuće", kazao je Radojičić.

Kako je objasnio meštanin Zoran Jovanović, stanovnici su nakon više upozorenja upućenih drvosečama tražili od opštine da njihov inženjer odredi nosivost puta koji, kako je utvrdjeno, po kvalitetu dozvoljava prevoz drva do 10 tona.

Ipak, kako nisu postavljeni znakovi za kraj put, prevoz drva je svakodnevno nastavljen, a što je navelo meštane na to da u sred sela postave rampu u visini koja dozvoljava prevoz samo 10 tona drva.

foto: Reuters/Ilustracija

Međutim, ni rampa nije rešila problem jer su drvoseče nastavile da prevoze drva tako što podignu rampu, zbog čega su meštani sinoć ponovo spustili rampu i njih dvadesetak izašlo na put i preprečilo ga natovarenim kamionima.

"Prevoze drva šleperima do 80 tona, posle nekoliko šlepera, nemoguće je proći ovim putem. I stalno moramo da saniramo put, da bi mogli da ga koristimo. Problem je što ovde ima starih i obolelih osoba, pa ne može ni sanitet da izadje na planinu", kazao je Zoran Jovanović.

Nekoliko sati je prošle noći trajao verbalni sukob meštana, drvoseča i vozača kamiona. Privatni preduzetnik Rade Radisavljević, koji svakodnevno prevozi drva ovim putem, rekao je da njega ni njegove radnike ne zanima kvalitet puta i da će se oglušiti na zahtev meštana i nastaviti prevoz drva.

"Gospoda stavila rampu i misle da mi ne možemo da prođemo. Nije to njihov put, ne propuštaju ni oni, ni ja. Ja živim od prodaje drva, plaćam porez i takse i moram da prođem ovde", rekao je on i dodao da nisu kamioni krivi zbog oštećenja puta, već da je problem u lošem kvalitetu puta.

"I mi kamiondžije treba da ispaštamo, zbog toga. Ja ću sigurno da prolazim ovde i to ne samo sa kamionom, nego sa još jednom prikolicom", poručio je ; Radisavljević.

Meštanka Filipa Radoičić (83) rekla je da niko od meštana nije protiv toga da

se ovaj put koristi za prevoz drva, već da se manje tovare kamioni kako bi se sačuvao put da bi svi mogli da ga koriste. Ona je kazala da drvosečama nije isplativo da umesto jedne ture voze više tura, jer je u pitanju planinsko područje.

"Zakače po dve prikolice, prolaze pored samih kuća, kuća se trese kad oni prodju. Tu je veći saobraćaj nego u nekom gradu. Ne daju nam života ovde", kazala je Filipa Radoičić.

Nakon višečasovne blokade planinskog puta i verbalnog sukoba meštana i drvoseča, jednog šumara je ujeo stršljen, pa su meštani podigli rampu da prodje šumar kako bi otišao kod lekara u Kuršumliji, ali su to iskoristile kamiondžije prošavši kroz rampu zbog čega je blokada obustavljena.

Pripadnici policije su takodje intervenisali. Meštani su zakazali sastanak sa predsednikom opštine tokom kojeg će zatražiti da se odredi nosivost puta i saniraju oštećenja ili će u suprotnom blokada put biti nastavljena. ;

(Kurir.rs/Beta/Foto: Reuters/Profimedia/Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track