SAMSA ZA GURMANE! Ovaj specijalitet morate da probate kada dođete u Vranje!
Foto: T.S.

tradicionalna kuhinja

SAMSA ZA GURMANE! Ovaj specijalitet morate da probate kada dođete u Vranje!

Srbija -

Na Trgu Staniše Stošića na “Danima Vranja” u četvrtak je predstavljena vranjska tradicionalna kuhinja.

Prebogati štandovi najraznovrsnijih đakonija kojima obiluje vranjska kuhinja, od samse, zeljanice preko sukane pite, pogače privukli su veliki broj Vranjanaca.

Deset učesnica nadmetalo se u pripremanju “najbolje samse”. Samsa je vranjska pita sa praznim korama prelivena kiselim mlekom i belim lukom. Jedini kriterijum na takmičenju bio je da domaćica zna da pripremi samsu i da to radi sa uživanjem .

foto: T.S.

Osim Vranjanki, kulinarske specijalitete predstavile su i članice Udruženje makedonske nacionalne zajednice “Goce Delčev”. Članovi žirija glumica Snežana Savić, estradni umetnik Čeda Marković i Bojan Mitić, nastavnik kulinarstva u srednjoj stručnoj školi “Sveti Sava” u Bujanovcu ocenjivali su samsu i njen ukus.

foto: T.S.

Nastupila su i kulturno – umetnička društva iz Vranja i Makedonije. Vredne poklone dobili su najuspešniji u kulinarstvu, a izgled, način i ukus samse bili su presudni da žiri odluči ko će biti pobednik. Prvo mesto osvojila je Blagica Krstić iz Vranjske Banje, Gorica Risteski iz Udruženja „Goce Delčev“ iz Vranja zauzela je drugo, a Ljubinka Stevanović iz Vladičinog Hana treće mesto.

foto: T.S.

Najbolje aranžirani sto imala je Slavica Nikolić iz Vranja. U Vranju je uvreženo mišljenje da devojka nije spremna za udaju ukoliko ne zna da napravi samsu. Na pitanje ko su bolji kulinari žene, ili muškarci odgovor žirija je da žene to češće rade, a muškarci bolje, “jer su o kulinarstvu učili od žena.

Kurir.rs/T.S./Foto: T.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja