Najnovije vesti

POSLANIK POKS-A NAPRAVIO HAOS NA SEDNICI SKUPŠTINE NOVOG SADA: Stavio šajkaču i izjavio da su komunizam i fašizam isto
Foto: 021.rs

incident

POSLANIK POKS-A NAPRAVIO HAOS NA SEDNICI SKUPŠTINE NOVOG SADA: Stavio šajkaču i izjavio da su komunizam i fašizam isto

Srbija

NOVI SAD - Sednica Skupštine grada Novog Sada danas je prekinuta nakon što je za govornicu izašao odbornik Pokreta obnove kraljevine Srbije (POKS) sa šajkačom i četničkom kokardom na glavi i izjavio da su komunizam i fašizam isto.

 

Odbornik POKS-a Saša Novaković je ovo izjavio tokom rasprave o inicijativi Saveza vojvodjanskih Madjara da se u Novom Sadu podigne spomenik "nevinim žrtvama" iz perioda 1944/45. godine, čemu su se tokom sednice protivili odbornici opozicije iz Demokratske stranke (DS), Dosta je bilo i Srpske radikalne stranke (SRS), kao i Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i Socijalistička partija Srbije (SPS) iz vladajuće koalicije.

 

Odbornici LSV-a, SRS-a i DS-a su oštro osudili ovakav istup odbornika POKS-a, poručili da ne mogu da se izjednačavaju komunizam i fašizam i ocenili da je u Skupštini grada Novog Sada na delu pokušaj revizije istorije.

 

Odbornici SPS-a su demonstrativno napustili salu, a posle glasanja isto su učinili i odbornici DS-a.

 

foto: Zorana Jevtić

Iz vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) se niko nije oglašavao po toj tački dnevnog reda.

 

Odluka je usvojena tesnom većinom od 41 glasa odbornika SNS-a, POKS-a i SVM-a.

 

To je prvi slučaj u ovom sazivu da vladajuća koalicija nije glasala složno, konstatovao je novosadski informativni portal 021 (021.rs).

 

Predstavnici stranaka koje su se usprotivile ovoj inicijativi naveli su da čak i delimična istraživanja pokazuju na primeru Rajine šume kod sadašnje Rafinerije nafte, koja se kod nekih uzima kao primer zločina nove vlasti nakon oslobodjenja, da su tu izvršene smrtne kazne nad ljudima prethodno osudjenih kao pripadnici okupatorskih snaga ili njihovi domaći pomagači.

 

Odbornica SRS-a Snežana Mušicki je navela da ako već dižu jedan takav spomenik, pored imena "nevinih žrtava" treba u zagradi da stoji i natpis "saradnik okupatora" ili slična poruka.

 

(Kurir.rs/Beta)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...