POBRATIMI: Kraljevo i Južni Juklid iz Ohaja rešili da se orode! Američka gradonačelnica oduševljena: Srbi su nam poznati po sjajnom znanju matematike
Foto: Zorana Jevtić

Potpisuju sporazum o bratimljenju

POBRATIMI: Kraljevo i Južni Juklid iz Ohaja rešili da se orode! Američka gradonačelnica oduševljena: Srbi su nam poznati po sjajnom znanju matematike

Srbija -

KRALJEVO - Gradonačelnica Južnog Juklida Džordžin Velo danas će potpisivanjem sporazuma pobratimiti Kraljevo i taj američki grad, kazao je gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić.

Velo se zajedno sa delegacijom Nacionalne garde Ohaja nalazi u višednevnoj poseti Srbiji, a Terzić je ocenio da će se "postojeća vojna saradnja Srbije i te američke države proširiti i na kulturnu, sportsku i saradnju u oblasti privrede".

Potpisivanjem Sporazuma o bratimljenju Južnog Juklida i Kraljeva će se obaviti u prisustvu predstavnika grada i gostiju - predstavnika Nacionalne garde Ohaja, Vojske Srbije i Ministarstva odbrane Srbije.

foto: Zorana Jevtić

Delegacija će danas obići i osnovnu školu "Svetozar Marković", u kojoj su vojnici Nacionalne garde Ohaja sa vojnicima Vojske Srbije 2012. godine radili na rekonstrukciji fiskulturne sale, oštećene u zemljotresu 2010. godine. Velo je sa sobom donela pisma američkih djaka koja će sutra uručiti njihovim vršnjacima u toj školi, pošto je ocenila da početak saradnje dva grada vidi upravo u oblasti obrazovanja.

Grad iz kojeg dolazi nalazi se u blizini grada Klivlenda i veoma je blizu univerzitetskog medicinskog centra, a Srbi su, po njenim rečima, u Južnom Juklidu, poznati po "sjajnom znanju matematike i ostalih nauka".

"Veliki je broj onih koji se u našem gradu bave naukom, medicinom, obrazovanjem i veoma smo mlada zajednica, jer je prosečan broj godina stanovnika Južnog Juklida 37 godina. Posvećeni smo očuvanju i zaštiti životne sredine i reciklaži", kazala je Velo.

foto: Dragana Udovičić

Velo će se danas sastati i sa direktorom Regionalne komore Moravičkog i Raškog okruga Zvonkom Tufegdžićem, a na tom sastanku će Kraljevo predstaviti Služba za upravljanje projektima i lokalno ekonomski razvoj Gradske uprave.

Velo je kazala da je ponosna i srećna zbog posete Kraljevu, oduševljena je prijemom u manastiru Žiči i veoma joj prija gostoljubivost i ljubaznost domaćina. Ona je rekla i da ima srpsko poreklo, jer je njen otac poreklom iz Benkovca u Hrvatskoj i da u Srbiji ne boravi prvi put.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track