KAD NEMA SEMAFORA, DOBRA JE I BAKA: Deca iz Šanca svaki dan rizikuju život prelazeći magistralu na putu do škole
Foto: Profimedia

đačke muke

KAD NEMA SEMAFORA, DOBRA JE I BAKA: Deca iz Šanca svaki dan rizikuju život prelazeći magistralu na putu do škole

Srbija -

Đaci iz naselja Šanac, Milanovac, Mahala i Petrovac, u opštini Nova Varoš, koji moraju da pređu magistralu, svakodnevo se susreću sa strahom da li će živi doći do škole.

Roditelji đaka koji uglavnom rade u šumi i na terenu, sav svoj posao moraju da ostave ili da angažuju babe, dede i komšije, kako bi decu bezbedno preveli preko ovog veoma frekventnog puta, jer ne postoji nijedan obeleženi pešački prelaz ni semafor.

"Žalili smo se opštini, ali su nam tamo nadležni rekli da lokalna samouprava nažalost nema ingerencije nad magistralom. Istina je da su u samom gradu obeleženi pešački prelazi i upozorenja u blizini škole, ali dve trećine ovogodišnjih prvaka dolazi iz naselja preko puta magistrale i zaista smo uplašeni za njihovu bezbednost", kažu roditelji.

Direktor Osnovne škole "Živko Ljujić" Risto Popović apelovao je na roditelje na prijemu prvaka da obavezno oni dovode decu u školu, jer im je ugrožena bezbednost.

Saobraćajni inspektor iz Nove Varoši Aleksandar Marinković u izjavi za Glas zapadne Srbije rekao je da će u toku septembra biti odobrena sredstva za bezbednost u saobraćaju sledeće godine koja se odvajaju hronološki od policijskih kazni.

"Jedino što ćemo sada obezbediti jeste jedan upozoravajući semafor za merenje brzine, dok će dogodine možda biti realizovan i prelaz preko magistrale. Ništa mi kao opština ne možemo da uradimo dok nema projekta i saglasnosti Puteva Srbije i nadležnog ministarstva. Imali smo problem i sa saobraćajnicama u gradu, tako da smo prošle godine izgradili sve saobraćajne projekte za centar i zonu škole", kazao je Marinković.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto ilustracija: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track