CVETINIH 17 PRASIĆA PREŽIVELO, ALI KAKO ĆE SAD DA SISAJU? Nove muke krmače koja je oborila ovogodišnji rekord (FOTO)
Foto: D. Ilić

slatke muke

CVETINIH 17 PRASIĆA PREŽIVELO, ALI KAKO ĆE SAD DA SISAJU? Nove muke krmače koja je oborila ovogodišnji rekord (FOTO)

Srbija -

Neke od 17 preživelih prasića koje je na svet donela preksinoć krmača Cveta moraju da doje na flašicu. Cveta oprasila ukupno 21 na imanju državne ustanove Zavoda za odrasle Male Pčelice u Kragujevcu

U vreme kada smo posetili imanje Zavoda za Male Pčelice zaposleni u ovoj državnoj ustanovi prihranjivali su tri praseta, sa mlekom i cuclom. Oni još uvek ne mogu da se snađu među 17-oro braće i sestara koliko je ovogodišnja rekorderka u Srbiji krmača Cveta oprasila preksinoć. Prema rečima Vladice Stanojevića, direktora Zavoda za odrasle „svi su u čudu zbog neobičnog rekorda, a sve snage bile su usmerene da prasad prežive“.

foto: D.Ilić

"Ne kaže se džaba u narodu „ko trinaesto prase“. Malo su i veterinari zatečeni ali sada smo uvereni da će svih 17 prasadi preživeti. Ovo nam svima dođe kao neka velika nagrada za trud koji smo uložili da od Doma za odrasle kao državne ustanove napravimo respektabilno preduzeće, koje se samo izdržava i pritom zaradjuje u punu republički budžet", kaže dr Stanojević.

foto: D. Ilić

On je na čelu tima koji je poslednjih godina od ovog najvećeg centra ove vrste u Evropi uspeo da reorganizuje poslovanje i pritom postigne vredne rezultate. Renovirano je 15 hiljada kvadrata smeštajnog i radnog prostora, otvoreno 11 radionica, izgrađeno i renovirano pet novih paviljona, izgrađene farme, plastinici otvorena pekara, prodavnica. Sva hrana za 900 štićenika proizvodi se na imanju zavoda.

"Kao pravi domaćini moramo sada da pazimo i o svim prasićima. Srećom Cveta je stara krmača i ima preko 200 kilograma. Upravo se konsultujemo kako će da doje. Neki se jednostavno ne snalaze, pa ih prihranjujemo, ali će vremenom sve doći na svoje", kaže dr Stanojević.

(Kurir.rs/D.Ilić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track