Najnovije vesti

BEOGRAĐANKE TEGLU PRAVOG DOMAĆEG AJVARA PLAĆAJU I PO 700 DINARA: Leskovčanka Milena za 2.575 dinara napravila čak 15!
Foto: Profimedia

pečenje, ljuštenje pa kuvanje...

BEOGRAĐANKE TEGLU PRAVOG DOMAĆEG AJVARA PLAĆAJU I PO 700 DINARA: Leskovčanka Milena za 2.575 dinara napravila čak 15!

Srbija
14:48h

LESKOVAC - Domaćica Milena Đorđević iz Leskovca prošlog vikenda je napravila 15 tegli domaćeg ajvara i, ako izuzmemo dvodnevni trud za pečenje, ljuštenje paprike i celodnevno kuvanje, za to je, tvrdi, potrošila 2.575 dinara.

foto: AP/Ilustracija

Ovih dana, pre svega Beograđani, kojima čak autobusima iz Leskovca stižu poručene tegle domaćeg ajvara po ceni od 500 pa do 700 dinara, razvili su polemiku o tome da ako se u marketima može pronaći tegla i za 200 dinara, da li je realno da domaći zapravo toliko košta, piše Jugmedia.

“Ajvar iz moje proizvodnje, i to onaj ljut, prodajem za 500 dinara po tegli od 700 grama. I to nije mnogo, ako pogledamo neke cene po marketima. Računaj kako god hoćeš, 450 dinara je ekonomska cena za pravi ajvar. Ja sam zaradila 50 dinara po tegli, je l’ mnogo? Pravi, domaći, od čiste pečene paprike”, navodi ova Leskovčanka.

foto: Reuters/Ilustracija

Sudeći po navodima iskusnih domaćica u proizvodnji ajvara, za jednu teglu od oko 700 grama potrebno je od dva do čak četiri kilograma paprika, a kilogram na leskovačkoj Zelenoj pijaci prodavao se po cenama od 50 do 80 dinara, kako gde.

Tegle koštaju 25 dinara, poklopci osam. Suncokretovo ulje košta 114 dinara. Tome treba dodati drva ili struju i dva dana rada - pečenje, čišćenje, prženje ajvara, pa pakovanje.

Ako se uzmu srednje vrednosti - tri kilograma paprike po 60 dinara plus ulje, so, šećer, drva i pakovanje, tegla domaćeg ajvara u kućnoj radinosti košta oko 400 dinara.

Ili ga praviti dva dana ili kupiti onaj od 700, ko može. Za ostale - ajvar iz marketa, koji košta od 200 pa do 399 dinara.

(Kurir.rs/Jugmedia/Dragan Marinković/Foto: Profimedia)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja