NIJE POSAO SAMO DRŽAVNI, IVAN I ŠARA IZ ADE NISU ČEKALI DA IM PADNE S NEBA: Mladi bračni par živi od domaćeg pekmeza!
Foto: Facebook Printscreen

uz puno muka i teškog rada ipak uspeli na svom gazdinstvu

NIJE POSAO SAMO DRŽAVNI, IVAN I ŠARA IZ ADE NISU ČEKALI DA IM PADNE S NEBA: Mladi bračni par živi od domaćeg pekmeza!

Srbija -

Poljoprivredno gazdinstvo mladog bračnog para Ivana i Šare iz Ade orijentisalo se na proizvodnju i preradu voća.

Prirodni domaći pekmezi od kajsija, kupina, malina, aronije i crne ribilze čine većinu njihove proizvodnje, piše novosadski Dnevnik.

Podižu zasade voćki za koje misle da imaju tržište, a proizvode nude najviše na pijacama i raznim manifestacijama u Novom Sadu, Subotici, Paliću, Senti, Adi, Kanjiži, Bačkoj Topoli i drugim mestima.

- Domaći pekmez smo počeli da pravimo od voća koje sami proizvodimo i zasad sve sami obrađujemo i negujemo - kaže Ivan. - Pod kajsijama su dva katastarska jutra, zasad je mlad - tek je treću godinu prispeo na rod. Taman kada je dospeo da postiže više, ove godine je mraz obrao sve tako da u čitavom voćnjaku nije bilo ni za jelo. Ali, znamo da u proizvodnji kajsija moramo računati i s godinama kada se ostaje bez roda.

foto: Youtube Printscreen

Proizvodnja kajsija je neizvesna jer se događa da, kao ove sezone, mraz u startu sve obere. Baš kada je 350 stabala dospelo za pun rod, u martu su naišle niske temperature - minus 20, a pupoljci su već bili krenuli i sve se smrzlo, pa nije bilo ni za probu. A lane je iz mladog zasada bilo više od tone kajsija i gotovo sve je prerađeno u džemove, dok je manji deo finalizovan u domaću rakiju.

- Imamo i zasad aronije, koji smo proširili na 500 žbunova, koji je većinom kombinovan sa zasadom kajsija na oko jutro i po. Malinjak je na pola jutra, kupine su na četvrt, dok je zasad crne ribizle 300 žbunova. Zasade aronije i crne ribizle smo proširivali prošle jeseni i mislim da nismo pogrešili.

foto: Reuters/Ilustracija

Aronijom se bave treću sezonu, a kako vele, ova godina je bila gotovo idealna jer je bilo dosta i kiše i sunca, ali pred berbu je naišao talas tropskih vrućina pa joj je bilo i pretoplo, tako da su morali na brzinu da oberu rod jer je počela da se suši. Inače, aronija dobro trpi sušu i toplotu, međutim, ovog leta bilo je tropskih vrućina.

- Rod aronije smo na brzinu obrali, lagerovali u hladnjaču i čekamo da ga preradimo. Od aronije glavni proizvod nam je matični sok, čisto ceđena aronija, sirup sa šećerom, pekmezi s malo šećera, a počeli smo i da je sušimo. Prodajemo je kao sušenu i sušenu u medu - kaže Ivan.

foto: Youtube Printscreen

Ivan napominje da se proizvodi od aronije dobro prodaju, u prvom redu slatko, ali i pekmez, sirup i matični sok, što ih opredeljuje da zasad proširuju. Mladi domaćini iz Ade su proširili zasad crne ribizle, pošto je pekmez dosta tražen. Stotinak teglica, koliko su prošle sezone napravili, brzo je razgrabljeno pa je i to bio signal da se zasad poveća. Ispostavilo se da je crna ribizla u Vojvodini veoma deficitarna, a po Kelerovim rečima, zasad su proširili da bi povećali proizvodnju soka i yema, ili da oprobaju spravljanje mešavine soka aronije i crne ribizle.

foto: Reuters/Ilustracija

Ambicija mladog bračnog para iz Ade je da posao proširi na sušenje šljiva, čips od jabuka i krušaka, sušeni paradajz i još neke proizvode koje uspeju da osmisle...

- Bolja je računica kada se voće preradi u pekmez. Naše opredeljenje je da se posvetimo proizvodnji i preradi voća, a videćemo da li će biti koristi, i koliko, da li vredi da se time bavimo - kaže Ivan. - Posla ima mnogo više nego da samo prodajemo voće na veliko ili na pijaci, ali je i računica mnogo povoljnija. Sveže voće se prodaje samo u sezoni, a prerađevine se mogu prodavati preko cele godine. Prva iskustva su pozitivna jer su ljudi dosta zainteresovani.

(Kurir.rs/Dnevnik/M. Mitrović/Foto: Facebook printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track