UKLONJENI SU KRHKI I DOTRAJALI ZIDOVI OD TRSKE: Imam Crnovršanin odbacuje optužbe o rušenju Arap džamije u Novom Pazaru
Foto: Printscreen

obnova

UKLONJENI SU KRHKI I DOTRAJALI ZIDOVI OD TRSKE: Imam Crnovršanin odbacuje optužbe o rušenju Arap džamije u Novom Pazaru

Srbija -

NOVI PAZAR - Glavni imam u Novom Pazaru Asmir efendija Crnovršanin odbacio je optužbe Komisije za kulturno istorijske spomenike Novog Pazara koja je dan ranije optužila Islamsku zajednicu u Srbiji da je "rušenjem Arap džamije, jedne od najstarijih u gradu, uništila autentičan objekat od neprocenjive vrednosti i simbol identiteta njegovih građana".

"Uklonjeni su samo krhki, tanki i dotrajali zidovi od trske koji su sagrađeni nakon odlaska Osmanlija. Ono što smo mogli da sačuvami i zaštitimo, to smo i uradili. Ko razume prioritete vere, onda shvata potrebe vernika", izjavio je u Novom Pazaru Crnovršanin.

Crnovršanin je dodao da se ovde ne radi o rušenju, nego o obnovi Arap džamije.

"Potpuno je neprihvatljivo da se radovi na ovako vrednom objektu koji datira iz 1528. godine obavljaju neadekvatno i rušilački, umesto da se postupak obnove uradi na stručan način, uzimajući u obzir autentičnost iz arhivske građe", navodi se ustoji u saopštenju gradske Komisije.

Pošto su počeli radovi na džamiji, gradska uprava je od Republičkog zavoda za zaštitu spomenika tražila reakciju pa je usledila mera zabrane.

Inače, pod nadzorom IZ uklonjen je krov i neki zidovi džamije, a ostao je i minaret koji je nedavno pogodio grom.

(Kurir.rs/Z. Š.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track