VOŽNJA OD 1.300 KM ZA 1.300 KAPLARA: Nišlije organizuju biciklistički maraton od Gadžinog Hana do Zejtinlika
Foto: Vlada Šporčić

Stazama slavnih predaka

VOŽNJA OD 1.300 KM ZA 1.300 KAPLARA: Nišlije organizuju biciklistički maraton od Gadžinog Hana do Zejtinlika

Srbija -

NIŠ - Udruženje "Stazama slavnih predaka" iz Niša organizovaće od 24. septembra do 12. oktobra, povodom 100 godina od završetka Prvog svetskog rata, biciklistički maraton "Sto godina slobode - 1.300 kilometara za 1.300 kaplara", najavio je predstavnik tog udruženja Milan Lapčević.

Prema njegovim rečima, učesnici maratona tokom prve etape preći će put od Gadžinog Hana i spomenika Dragutinu Matiću, preko Niša, Merdara, Prizrena, Drača, Valone do Krfa i Zejtinlika, gde će prisustvovati državnoj ceremoniji povodom 100 godina proboja Solunskog fronta.

U drugoj etapi krenuće od Bitolja, preko Kajmakčalana, Udova, Bregalnice, Zebrnjaka, Kumanova i Surdulice do Niša.

Prva etapa, dodao je on, biće organizovana od 24. do 30. septembra, a druga će početi 7. oktobra i završiti se 12. oktobra, na stogodišnjicu oslobodjenja Niša u Prvom svetskom ratu.

Lapčević je istakao da udruženje "Stazama slavnih predaka" organizuje biciklistički maraton u znak poštovanja, divljenja i beskrajne zahvalnosti precima koji su dali sve za slobodu.

"Vožnju od 1.300 kilometara posvećujemo mladim kaplarima, tek svršenim srednjoškolcima, koji su direktno sa Akademije u Skoplju došli na front i doprineli izvojevanju briljantne pobede srpske vojske", istakao je Lapčević.

Kako je rekao, učesnici maratona spojiće sva mesta koja su važna za srpsku istoriju, državu, za srpski narod i za srpsku vojsku.

On je izjavio da će u biciklističkom maratonu učestvovati osmoro ljudi različite životne dobi i zanimanja.

Najmlađi učesnik biće student Filozofskog fakulteta u Nišu Veljko Velimirović (21), a najstariji, penzionisani oficir Vukajlo Mladenović (69).

(Kurir.rs/Beta/Foto: Vlada Šporčić, ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track