OTVOREN PČELARSKI SAJAM: 70 izlagača u Vranju sa čitavog jugoistočnog Balkana
Foto: T.S.

otvaranje

OTVOREN PČELARSKI SAJAM: 70 izlagača u Vranju sa čitavog jugoistočnog Balkana

Srbija -

VRANJE - U Vranju je u subotu u Sportskoj hali otvoren drugi Pčelarski sajam jugoistočnog Balkana koji je okupio preko 70 izlagača iz Srbije i regiona.

Izlagali su pčelari iz Makedonije, Albanije, Bugarske, Crne Gore, Turske.

foto: Reuters/Ilustracija

Sajam je organizovao Savez pčelarskih organizacija Srbije uz podršku Grada Vranja u saradnji sa Društvom pčelara Matica iz Vranja, a prisutnima su se na otvaranju obratili gradonačelnik dr Slobodan Milenković, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije Rodoljub Živadinović I državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Velimir Stanojević.

foto: T.S.

“Sajam je opravdao svoja očekivanja, izuzetna je posećenost i zainteresovanost. Došli su ljudi iz celog regiona. Potrudili smo se da sajam ne bude samo prodajno-izložbenog već i edukativnog karaktera, rekao je Milenković navodeći da su zahvaljujući udruženju, pčelari Pčinjskog okruga dobro organizovani. Predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije Rodoljub Živadinović zahvalio se gradonačelniku i lokalnoj samoupravi na podršci istakavši da je sajam zaživeo, i da je ove godine više izlagača i posetioca nego prošle godine. Vranju je na izvanredno organizovanoj manifestaciji čestitao i državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, Velimir Stanojević. On je istakao da je ohrabrujuće to što se pčelarska porodica širi.

foto: Reuters/Ilustracija

“Prošle godine je bilo 14.000 zahteva za subvencije po košnici pčela, ove godine imamo 15.000. Znači za godinu dana imamo 1.000 novih pčelara. Upravo smo završili sa konkursom za mlade poljoprivredne proizvođače I među tim mladim ljudima koji su konkurisali za razne vidove podsticaja poljoprivrede značajan je broj mladih pčelara”, kazao je Stanojević.

foto: AP

Svoje proizvode livadski, bagremov i med od uljane repice izložio je i pčelar Zlatomir Tomić iz Jarkovca kod Zrenjanina. “Med bi trebalo kupovati od pčelara, a ne preprodavaca. Za razliku od veštačkog, prirodni med kristališe”,napominje Tomić.

U okviru Pčelarskog sajma jugoistočnog Balkana u Vranju je organizovana tribina na kojoj je predavanje o pčelarstvu i medu održao i Mišel Smit, američki istraživač i molekularni biolog.

(Kurir.rs/T.S./Foto: T. S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track