ČUVENI SVETSKI ORTOPED DOŠAO DA OPERIŠE U KRAGUJEVCU: Uradiće operacije 4 najteža oboljenja kičme
Foto: D.ilić

zdravstvo u srbiji

ČUVENI SVETSKI ORTOPED DOŠAO DA OPERIŠE U KRAGUJEVCU: Uradiće operacije 4 najteža oboljenja kičme

Srbija -

Dovođenjem dr Norberta Venture i operisanjem dece država ima višestruke koristi. Samo za ova dva dana decu operiše doktor koji je u svetu optropedije ono što je Mesi u fudbalu, država je uštedela se preko 300 hiljada evra, a naši stručnjaci se usavršavaju

Do kraja ove nedelje u Kliničkom centru u Kragujevcu svetski priznati stručnjak dr Norberto Ventura iz Barselone operisaće ukupno četvoro mališana dok će njih sedmoro biti pregledano i operativni zahtevi biće urađeni do kraja ove godine.

Ventura: “Vaši stručnjaci su sjajni”

"Radi se o vrlo teškim oblicima skilioze kičme i danas smo uradili zahvat koji do sada nije rađen u Srbiji. U ovom periodu lečenja radimo i na ugrađivanju implantanata koji poboljšavaju opšte stanje pacijenata pred operaciju. U ovom periodu uradićemo ukupno četiri ozbiljne operacije skilioze kičme", kaže dr Ventura u ekskluzivnom razgovoru za Kurir. Prema njegovim rečima naši stručnjaci poseduju “ogromno znanje i dobro utrenirani”, ali da je potrebno što “više iskustva pri operaciji dece”.

foto: D.ilić

"Jednostavno takve operacije sa decom i tim nivoom složenosti do sada nisu rađene u Srbiji i zato je ovaj projekat dragocen. Operacije kod odraslih i kod dece se razlikuju jer se deca razvijaju i samim tim treba mnogo toga predvideti i omogućiti nesmetani razvoj pluća i kičme, koriste se i specijalni implantanti", kaže ugledni ortoped Ventura, čije je nagrade i zvanja teško pobrojati. Strana štampa zapisala je da je “on u ortopediji ono što je Mesi u fudbalu” kada su ilustrovali domene ovog svetskog stručnjaka. On ističe da je procentualno broj obolele dece od skilioze kičme u Srbiji srazmeran sa brojem u Evopi.

"Ovakve operacije u inostranstvu koštaju i do deset puta više, ako se uzmu i ostali prateći troškovi. Drago mi je da smo ostvarili saradnju sa Ministarstvom zdravlja i Kliničkim centrima u Kragujevcu i Nišu, moja misija je da pomognem sa svojim saradnicima i nadam se da ćemo još dugo sarađivati", kaže dr Ventura. On je zadovoljan postooperativnim tokom male Anđele Stanišić (14) iz Zemuna za čije lečenje je “Kurir” pokrenuo akciju pre šest godina. I Anđeli je dr Ventura po prvi put u Srbiji ugradio implantan koji je rasteretio pluća i unutrašnje organe tako da je već dobila na telesnoj težini i njena operacija će se obaviti za mesec dana.

U Kliničkom centru Kragujevac prezadovoljni

Direktor Kliničkog centra Kragujevac prof dr Predrag Sazdanović ne krije svoje oduševljenje što zajednička akcija Ministarstva zdravlja, Fonda PIO i KC Kragujevac i KC Niš, daje rezultete, i što se ostvaruju operacije u Srbiji koje su do sada bile nezamislive zbog troškova u inostranstvu basnoslovnim za naše prilike.

foto: D.ilić

"Mi sada razrađujemo dugoročne projekte i za druge vrsta oboljenja i u kontaktu smo sa mnogim svetskim stručnjacima. U jednom trenutku stepen obučenosti naših doktora, ali i nabavljanjem opreme omogući će nam da postanemo lider u regionu u lečenju bolesti koje su sada “rezervisane” samo za najprestižnije i samim tim najskuplje klinike u svetu. Primer dr Venture pokazuje da je to pravi put, jer naposletku najvažnije je da deca budu operisana, ali će i država samo na ove četiri operacije uštedeti 300 hiljada evra", kaže dr Sazdanović.

Naš ortoped asistira Venturi

"Uspeli smo da za četiri dana uradimo ukupno sedam operativnih zahteva pregledamo 30-oro teško obolele dece od deformiteta kičme iz cele Srbije. Zahvaljujući dr Ventutri i njegovom timu u kome su anesteziolog i neurofiziolog u našem Kliničkom centu izvode se operacije koje su složene i u svetsim okvirima. Sledeće nedelje operisaćemo još četiri pacijanta", kaže dr Srđan Vlajović, koji sve vreme asistira čuvenom svetskom stručnjaku.

(Kurir.rs/D.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track