ONO ŠTO JE MESI ZA FUDBAL, TO JE DOKTOR VENTURA ZA ORTOPEDIJU:  Čuveni ortoped u Kragujevcu radi operacije najtežih oblika oboljenja kičme
Foto: Kurir

gost kliničkog centra

ONO ŠTO JE MESI ZA FUDBAL, TO JE DOKTOR VENTURA ZA ORTOPEDIJU: Čuveni ortoped u Kragujevcu radi operacije najtežih oblika oboljenja kičme

Srbija -

Dovođenjem dr Norberta Venture i operisanjem dece država ima višestruke koristi. Samo za ova dva dana decu operiše doktor koji je u svetu optropedije ono što je Mesi u fudbalu, država je uštedela se preko 300 hiljada evra, a naši stručnjaci se usavršavaju

Do kraja ove nedelje u Kliničkom centru u Kragujevcu svetski priznati stručnjak dr Norberto Ventura iz Barselone operisaće ukupno četvoro mališana dok će njih sedmoro biti pregledano i operativni zahtevi biće urađeni do kraja ove godine.

foto: Kurir/D.I.

Ventura: “Vaši stručnjaci su sjajni”

-Radi se o vrlo teškim oblicima skilioze kičme i danas smo uradili zahvat koji do sada nije rađen u Srbiji. U ovom periodu lečenja radimo i na ugrađivanju implantanata koji poboljšavaju opšte stanje pacijenata pred operaciju. U ovom periodu uradićemo ukupno četiri ozbiljne operacije skilioze kičme – kaže dr Ventura u ekskluzivnom razgovoru za Kurir. Prema njegovim rečima naši stručnjaci poseduju “ogromno znanje i dobro utrenirani”, ali da je potrebno što “više iskustva pri operaciji dece”.

-Jednostavno takve operacije sa decom i tim nivoom složenosti do sada nisu rađene u Srbiji i zato je ovaj projekat dragocen. Operacije kod odraslih i kod dece se razlikuju jer se deca razvijaju i samim tim treba mnogo toga predvideti i omogućiti nesmetani razvoj pluća i kičme, koriste se i specijalni implantanti- kaže ugledni ortoped Ventura, čije je nagrade i zvanja teško pobrojati.

Strana štampa zapisala je da je “on u ortopediji ono što je Mesi u fudbalu” kada su ilustrovali domene ovog svetskog stručnjaka. On ističe da je procentualno broj obolele dece od skilioze kičme u Srbiji srazmeran sa brojem u Evopi.

-Ovakve operacije u inostranstvu koštaju i do deset puta više, ako se uzmu i ostali prateći troškovi. Drago mi je da smo ostvarili saradnju sa Ministarstvom zdravlja i Kliničkim centrima u Kragujevcu i Nišu, moja misija je da pomognem sa svojim saradnicima i nadam se da ćemo još dugo sarađivati- kaže dr Ventura. On je zadovoljan postooperativnim tokom male Anđele Stanišić (14)

iz Zemuna za čije lečenje je “Kurir” pokrenuo akciju pre šest godina. I Anđeli je dr Ventura po prvi put u Srbiji ugradio implantan koji je rasteretio pluća i unutrašnje organe tako da je već dobila na telesnoj težini i njena operacija će se obaviti za mesec dana.

foto: Kurir/D.I.

U Kliničkom centru Kragujevac prezadovoljni

Direktor Kliničkog centra Kragujevac prof dr Predrag Sazdanović ne krije svoje oduševljenje što zajednička akcija Ministarstva zdravlja, Fonda PIO i KC Kragujevac i KC Niš, daje rezultete, i što se ostvaruju operacije u Srbiji koje su do sada bile nezamislive zbog troškova u inostranstvu basnoslovnim za naše prilike.

-Mi sada razrađujemo dugoročne projekte i za druge vrsta oboljenja i u kontaktu smo sa mnogim svetskim stručnjacima. U jednom trenutku stepen obučenosti naših doktora, ali i nabavljanjem opreme omogući će nam da postanemo lider u regionu u lečenju bolesti koje su sada “rezervisane” samo za najprestižnije i samim tim najskuplje klinike u svetu. Primer dr Venture pokazuje da je to pravi put, jer naposletku najvažnije je da deca budu operisana, ali će i država samo na ove četiri operacije uštedeti 300 hiljada evra- kaže dr Sazdanović.

Dr Srđan Vlajović, ortoped koji asistira Venturi

-Uspeli smo da za četiri dana uradimo ukupno sedam operativnih zahteva pregledamo 30-oro teško obolele dece od deformiteta kičme iz cele Srbije. Zahvaljujući dr Ventutri i njegovom timu u kome su anesteziolog i neurofiziolog u našem Kliničkom centu izvode se operacije koje su složene i u svetsim okvirima. Sledeće nedelje operisaćemo još četiri pacijanta- kaže dr Srđan Vlajović, koji sve vreme asistira čuvenom svetskom stručnjaku.

(Kurir.rs/D.Ilić, foto: Kurir)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track