Najnovije vesti

UPOZNAVANJE SRBIJE IZ LEPŠEG UGLA: Migranti obišli beogradski Zoološki vrt, Srebrno jezero i Viminacijum
Ilustracija, Foto: EPA / Orestis Panagiotu

oduševljeni OBILASKOM

UPOZNAVANJE SRBIJE IZ LEPŠEG UGLA: Migranti obišli beogradski Zoološki vrt, Srebrno jezero i Viminacijum

Srbija

BEOGRAD - Više od 30 migranata, koji su privremeno smešteni u Centru za azil u Bogovađi, danas je posetilo Zoološki vrt u Beogradu. Za većinu je to bila jedinstvena prilika da se prvi put upoznaju sa životinjama koje se na nalaze u Beo zoo vrtu.

Decu i njihove roditelje najviše je iznenadila činjenica da postoje beli lavovi i tigrovi, a smeh i pozitivne komentare izazvale su i žirafe, slon i majmuni. Skoro sva deca, njih desetak, nije propustilo priliku da se slika kod spomenika majmunu Samiju, jednom od simbola zoološkog vrta.

foto: Filip Plavčić

Kiša u prestonici i niske temperature, prema rečima Anima iz Irana, nisu uspele da umanje ugođaj tokom posete.

"Zaista sam uživao, ovo je za mene i za sve ljude iz kampa nezaboravan trenutak u životu", kazao je Anim agenciji Beta.

On ima 27 godina i 35 dana se već nalazi u Srbiji, za koju kaže da je lepa zemlja sa dobrim ljudima.

U Centru za azil u Bogovađi trenutno se nalazi oko stotinu tražilaca azila, a najviše ih je iz Irana. Posetu Zoološkom vrtu organizovala je Medjunarodna organizacija za migracije (IOM) uz podrsku Komesarijata za izbeglice i migracije a sprovodi se u okviru Podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Srbiji.

Cilj je da omogući migrantskoj populaciji koja je smeštena u Srbiji upoznavanje sa istorijskim, duhovnim i kulturnim nasleđem i bogatstvom zemlje u kojoj privremeno borave, odnosno da omogući kulturnu i socijalnu razmenu kultura kojima pripadaju i tekovina zemlje u kojoj borave.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Tanjug/Filip Krainčanić

Migranti iz Šida posetili Srebrno jezero i Viminacijum

Migranti koji borave u prihvatno-tranzitnom centru Adaševci kod Šida posetili su danas arheološko nalazište "Viminacijum" i Srebrno jezero kako bi se upoznali sa kulturnim i istorijskim nasleđem istočne Srbije.

Tokom posete "Viminacijumu", jednom od najznačajnijih rimskih gradova i vojnih logora od prvog do petog veka, migranti su imali priliku da obidju carski mauzolej, rimsku vilu i mamut park i upoznaju se sa istorijom tih mesta.

Jedan od vodiča arheološkog parka "Viminacijum" Milan Stanković rekao je agenciji Beta da su migranti posetili tri najznačajnija lokaliteta tog arheološkog nalazišta.

"Carski mauzolej je mesto gde je kremiran car Hostelijan. Rimska vila je naš istraživački centar, žila kucavica 'Viminacijuma'. Obišli su i praistorijski deo - mamut park", kazao je Stanković.

On je izrazio zadovoljstvo što je bio domaćin grupi migranata koji su bili "dobri slušaoci".

Ilustracija
Ilustracijafoto: Beta/Emil Vaš

Dvadesetjednogodišnji Hafiz Ala iz Avganistana, koji u Srbiji dve godine čeka da nastavi put ka nekoj zemlji Evropske unije, kazao je da je veoma srećan što je imao priliku da poseti "Viminacijum".

"Prvi put sam ovde i veoma sam srećan danas. Video sam mnogo o Srbiji i Rimu", kazao je on agenciji Beta.

Dodao je da voli Srbiju i Srbe jer su veoma ljubazan narod.

Oskar Diskripta (20) iz Nigerije rekao je agenciji Beta da u Srbiji boravi tri meseca i da je sjajna zemlja sa bogatom istorijom.

"Danas sam video istorijski značajna mesta. Srbija dobro čuva svoja istorijski i kulturno značajna mesta", kazao je on.

Ariza iz Avganistana, koji u Srbiji boravi godinu i devet meseci čekajući da nastavi put ka EU, rekao je agenciji Beta da mu se veoma svidelo današnje putovanje.

On je kazao da voli Srbiju i njene ljude jer su veoma ljubazan narod.

"Lep je Viminacijum", kazao je on.

Migranti su nakon obilaska "Viminacijuma" posetili i Srebrno jezero gde je organizovan ručak.

Posete "Viminacijumu" i Srebrnom jezeru organizovala je Medjunarodna organizacija za migracije IOM uz podršku Komesarijata za izbeglice i migracije u okviru programa Podrške EU upravljanju migracijama u Srbiji.

(Kurir.rs/Beta)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...