KAMENIČKI PARK U NOVOM RUHU: Novosadski spomenik prirode dobio novi mobilijar, pešačke staze, dečje igralište
Foto: NS

ulaganje

KAMENIČKI PARK U NOVOM RUHU: Novosadski spomenik prirode dobio novi mobilijar, pešačke staze, dečje igralište

Srbija -

Kamenički park u Novom Sadu dobio je novi urbani mobilijar, pešačke staze, modernu javnu rasvetu, kao i dečje igralište, zahvaljujući zajedničkom ulaganju Grada Novog Sada i AP Vojvodine.

Izvedenim radovima je sanirana postojeća glavna pešačka staza, koja datira iz vremena nastanka parka. Površine su čvrste, ravne i otporne na klizanje, a izgrađena je nova pešačka staza preko postojeće, koja ide paralelno sa Dunavom, od betona.

foto: NS

Kamenički park obišli su danas gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

"Najveći i najstariji park nije bio u fokusu prethodnih decenija, ali sada to ispravljamo i činimo ga daleko atraktivnijim za posetioce. Ovo je tek prva faza obnove, a već je obezbeđen novac za drugu fazu, i uskoro će biti raspisana javna nabavka. Do sada smo u ovaj posao uložili 70 miliona dinara, a kreće i nova investicija takođe od 70 miliona dinara. Sasvim je prirodno da najveći grad u Vojvodini ima odličnu saradnju sa Pokrajinom i otvorena vrata za sve vredne projekte koje želimo da kandidujemo i koji doprinose kvalitetu života Novosađana. Završili smo i projekat izgradnje novog parka između Novog naselja i Detelinare, sledi javna nabavka, a pozvaćemo Novosađane da predlože ime za novi park koji naš grad dobija posle trideset, četrdeset godina ", naglasio je Miloš Vučević i za sledeću godinu najavio veliku kampanju i akciju za ozelenjavanje grada.

"Pozvaćemo sve ustanove, institucije i pojedince da se uključe u akciju i da naš grad bude zeleniji i bogatiji, po modelu koji smo videli u velikim evropskim gradovima. Dakle, reč je o sinhronizovanoj, koordiniranoj, masovnoj zajedničkoj akciji, jer nam je cilj da grad bude najlepše mesto za život", kazao je novosadski gradonačelnik.

foto: NS

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da je prijatno iznenađen vrhunskim kvalitetom izvedenih radova koji su učinili da park dobije potpuno nov izgled, i da je to postignuto zahvaljujući najboljoj saradnji Pokrajine i Grada u poslednjih petnaest godina. On je takođe naglasio da veliki izazovi tek predstoje kada je reč o zajedničkim projektima i ulaganjima, kao što su izgradnja novog mosta na Dunavu, prečistača otpadnih voda, ali i rešavanja pitanja Regionalne deponije.

Duž saniranih staza u Kameničkom parku je postavljeno 58 solarnih panela i 44 LED svetiljke, kao i linearno podno osvetljenje sa ukupno 197 LED svetiljki. Park je dobio 49 klupa, 12 parkovskih stolova, 28 korpi za otpatke.

U cilju povećanja bezbednosti, postavljena je zaštitna ograda oko jezera u parku.

Za najmlađe posetioce postavljeno je dečje igralište kao potpuno novi sadržaj. U parku postoji više ambijentalnih celina koje datiraju iz vremena nastanka parka, a u okviru sprovedenih radova uređen je vidikovac - veštački nasut breg ispod donje staze. Izrgrađeni su stepenište i ograda, a terasa je posuta tucanikom i postavljene su klupe za odmor.

Spomenik prirode Kamenički park je najstariji i najveći park u Novom Sadu. . Odlukom Skupštine grada proglašen je za značajno prirodno dobro III kategorije, a poveren je na upravljanje JKP ''Gradsko zelenilo'' Novi Sad.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track