ZA BEZBEDNO DETINJSTVO: Policajci iz Sremske Mitrovice družili se sa dečicom i predstavili im stihovnicu-bojanku
Foto: MUP

saradnja

ZA BEZBEDNO DETINJSTVO: Policajci iz Sremske Mitrovice družili se sa dečicom i predstavili im stihovnicu-bojanku

Srbija -

U Predškolskoj ustanovi „Pčelica" u Sremskoj Mitrovici, predstavljena je stihovnica - bojanka „Za bezbedno detinjstvo", nastala u saradnji Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici, Grada Sremska Mitrovica - Uprave za obrazovanje, kulturu i sport, Predškolske ustanove „Pčelica" i umetničkog ateljea „Kardaš art.

Stihovnica - bojanka je namenjena mališanima predškolskog uzrasta i učenicima prvog razreda osnovnih škola, nastala na osnovu razmišljanja i potrebe da se i na ovom uzrastu može bezbednosno preventivno delovati, u saradnji sa roditeljima, vaspitačima, učiteljima.

druženje mališana sa policajcima
druženje mališana sa policajcimafoto: MUP

Policijska uprava u Sremskoj Mitrovici veliku pažnju poklanja prevenciji bezbednosti dece i mladih, putem realizacije različitih projekata, tribina, predavanja. Prošle školske godine, protokolom zaključenim između

Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, počela je realizacija projekta „Osnovi bezbednosti dece" i nastavljena i ove školske godine, serijom predavanja učenicima četvrtog i šestog razreda osnovnih škola.

Činjenica je da se veoma ozbiljne teme mogu približiti deci na popularan i njima pristupačan način kako bi od ranog detinjstva stekla poverenje u policiju i svest da su policajac i vatrogasac oni ljudi koji mogu da ih zaštite i kojima mogu da se obrate u slučaju da im zatreba pomoć.

zamenik načelnika PU Sremska Mitrovica
zamenik načelnika PU Sremska Mitrovicafoto: MUP

Osnovi bezbednog ponašanja uče se u kući, u porodici i glavni učitelji u tome, su naravno, mama i tata. Sve ono što govorimo našoj deci od malena, čemu ih učimo - našlo je mesta u ovoj knjižici. Trudili smo se da istaknemo i promovišemo prave vrednosti - porodicu, zdrav život, bavljenje sportom, poverenje, drugarstvo, odgovornost, dogovaranje, nesebičnost, poštovanje date reči, spremnost da učinimo nešto za druge, da pomognemo, zaštitimo.

Stihovnica - bojanka je priređena na osnovu edukativno-promotivnog materijala Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije sadržanog u projektu "Osnovi bezbednosti dece", koji je adekvatno obrađen i prilagođen predškolskom uzrastu i deci koja su pošla u prvi razred osnovnih škola. U predstavljanju bezbednosnih tema korišćene su realne situacije koje su ilustrovane crtežima, a da bi ih deca još bolje shvatila, propraćene su kratkim pesmicama.

dečica dobila poklone
dečica dobila poklonefoto: MUP

Pričati što više sa decom, razgovarati, odgovarati na njihova pitanja - to je suština ove priče koja počinje u kući, u porodici, nastavlja se u vrtiću ili školi, a tu negde na određenom uzrasnom stepeniku uključuje se i policija, svojom preventivnom delatnošću. Deca treba da znaju šta da rade da se ne nađu u okolnostima koje nisu uvek prijatne i iz kojih mogu da proisteknu određene bezbednosne smetnje, a ako se nađu, kome, kada i kako se mogu obratiti za pomoć i zaštitu.

druženje sa mališanima u cilju bezbednosti
druženje sa mališanima u cilju bezbednostifoto: MUP

Mališanima iz „Pčelice" bojanke su danas uručili zamenica gradonačelnika Sremske Mitrovice Svetlana Milovanović i Željko Sekulović, zamenik načelnika Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici. Program su upotpunili dečji hor „Vivak" iz Sremske Mitrovice i Tamara Pajkanović.

(Kurir.rs/ Foto:MUP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track