BORBA PROTIV RAKA DOJKE: Pokrajinska vlada kupuje pokretni mamograf!
Foto: Promo

BORBA PROTIV RAKA DOJKE: Pokrajinska vlada kupuje pokretni mamograf!

Srbija -

U Srbiji svake godine od posledica raka dojke umre 1600 žena, a registruje se 4600 novoobolelih.

S obzirom na to da je uzrok raka dojke i dalje nepoznat, od suštinske je važnosti da se bolest na vreme otkrije. Nažalost, na organizovan skrining mamografijom, koji se u našoj zemlji sprovodi kod žena starosti od 50-69 godina, još uvek se vrlo malo žena redovno odaziva, pa se zdravstvenim ustanovama javljaju uglavnom kad tumor uznapreduje, čime je krajnji ishod lečenja u takvim slučajevima poražavajući.

foto: Promo

Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo od sledeće godine prvi put započinje poseban program skrininga koji će omogućiti svim ženama u Vojvodini da obave mamografski pregled. U tu svrhu, Pokrajinska vlada predviđa budzetom za 2019. godinu kupovinu specijalnog vozila u kome će biti instalirana posebna medicinska oprema.

Planom je predviđen kontinuiran obilazak cele teritorije Autonomne pokrajine Vojvodine, sa posebnim akcentom na sredine u kojima postoji deficit opreme ili kadrova, neophodnih za ovu dijagnostičku proceduru.

U znak podrške borbi protiv raka dojke, od kojeg u našoj zemlji oboli svaka dvanaesta žena, zgrada Pokrajinske vlade osvetljena je ružičastom bojom.

D.G.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track