BESNI NA GRADONAČELNIKA RADOMIRA NIKOLIĆA: Širi se pobuna u šumadijskim selima zbog odluke Skupštine grada oko naseljavanja imigranata
Foto: Kurir

imaju podršku

BESNI NA GRADONAČELNIKA RADOMIRA NIKOLIĆA: Širi se pobuna u šumadijskim selima zbog odluke Skupštine grada oko naseljavanja imigranata

Srbija -

Politička sudbina Radomira Nikolića, sina Tomislava Nikolića, preživljava najteže trenutke od dolaska na vlast i to ne od političkih oponenata već –od naroda.

Širi se pobuna među selima, ali i gradskim mesnim zajednicama, a i spisak zahteva posle kontraverzne odluke o naseljavanju šest porodica u napuštena šumadijska domaćinstva.

foto: Kurir

Odluka gradskih vlasti u Kragujevcu, na čijem čelu se nalazi Radomir Nikolić, sin bivšeg predsednika Tomislava Nikolića da se sa Danskim savetom potpišu dva ugovora- u kome se u jednom kupuju šest napuštena seoska domaćinstva izazvala je pobunu u šumadijskim selima kakva nije viđena u novijoj istoriji Kragujevca.

Naime, predstavnici sela tvrde da je reč o imigrantima, jer je ugovor sa Danskim savetom potpisan na osnovu sporazuma iz 2007.godine, dok iz gradskih vlasti poručuju da se radi o ljudima koji nemaju rešen status u zemljama Evropske unije.

Isprva je oštro pismo i pretnju da će traktorima doći ispred Skupštine grada potpisalo 13 predsednika mesnih zajednica najvećih sela Cerovca, Čumića, G. Jarušica, Ilićeva, G. Sabante i drugih, dok su u protekla dva dana podršku dalo još sedam sela, ali i neke gradske mesne zajednice.

foto: Kurir

"Podršku su nam dali i predsednici mesnih zajednica Masloševa, Ramaća, Velike Pčelice, Sugubine, Divostina, Trmbasa i Komarica. Iznenadilo nas je što su nam se pridružili predsednici velikih gradskih mesnih zajednica MZ „21 oktobar“ , „Stara radnička Kolonija“ i Centar grada", kaže Nenad Jovanović, predsednik MZ Cerovac.

Zahtevi seljaka

Posle roka Radomiru Nikoliću od sedam dana da primi delegaciju „pobunjenih“ dvadesetak sela ukoliko odgovor bude negativan održaće se veliki protest traktorima ispred Skupštine grada.

Zahtevi seljaka su da se bezuslovno povuče potpis sa ugovora sa Danskim savetom o naseljavanju imigranata u šumadijska sela, da se preispitaju poslovi i pokrene istraga protiv Damjana Srejića, desne ruke Radomira Nikolića nekada zaduženog za poljoprivredu i vlasnika privatne veterinarske stanice i da se budžet za selo sa 12 miliona dinara poveća na 80 miliona.

"Kao što je uticao da prijave protiv Srejića budu stavljene u fioku Radomir Nikolić sada neka insistira na nezavisnoj istrazi policije. Sramota je da je grad Kragujevac za selo odvojio 12 miliona dinara pet puta manje od Pirota i Kraljeva a za neke gluposti gde se pare olako „peru“ i do 15 puta više. Nisu seljaci veverice i nepismeni kao što oni misle. Izgubili su kompas", kaže Jovanović koji je ubeđen da se neće odustati od svojih zahteva do njihovih ispunjenja.

Prema njegovim rečima ima još najavljenih sastanaka i sela koja žele da se priključe odlasku traktorima ispred zgrade Skupštine grada, ali i nestrančkih udruženja građana.

"Održan je sastanak sa ljudima iz Grbica iz lovačkog udruženja koji su već protestvovali traktorima ispred opštine. Narodu je dozlogrdila bahatost Radomira Nikolića i njegovih saradnika. Nikolići se ponašaju u Šumadiji kao da su dinastija. Prave zadužbine, fondacije, njihovi finansijeri dobijaju sve poslove, otimaju lokacije i firme po Kragujevcu, smeštaju ljudima istrage preko svojih službenika koje su postavljali po policiji i državnim službama. Ako hoće imigrantne neka ih Nikolići vode u Bajčetinu. Bajčetina ima helidorom, uređenu infrastrukturu, manastir zadužbinu Nikolića, rešenu struju, a 16 glasača, a samo šestoro njih su stalno u selu. Sa porodicama imigranata povećaće natalitet u Bajčetini odmah preko 600 odsto, jer imigranti dolaze po 15 u porodici", priča Jovanović o svemu što je motivisalo ljude da se ujedine u ovoj spontanoj pobuni.

Sa druge strane mr Saša Kostić, predsednik najvećeg udruženje stočara u Šumadiji koje broji preko hiljadu domaćinstava kaže da je ovo samo recidiv vladavine Radomira Nikolića i njegovih saradnika koji su u potpunosti zanemarili probleme na selu, ali i običnog naroda.

"Ne može se osiono i bahato ponašati u Šumadiji. Sela propadaju, putevi su nam u katastrofi, pa u 21 veku nemamo struju i vodu kako treba. Imate gradonačelnika koji ne sme u narod. Ljudi su nezadovoljni i ovo treba najozbiljnije shvatiti", kaže Žarko Živković, koordinator najvećeg lovačkog drutštva „Šumadija“ iz sela Grbica koje se priljučilo protestu inače organizator već jednog dolaska traktorima ispred Skupštine grada.

(Kurir.rs/D.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track