OTVORENA SPOMEN-KUĆA BORE STANKOVIĆA Vukosavljević: Vranju novi zamah jednog snažnog kulturnog života
Foto: Kurir/T.S.

rekonstrukcija

OTVORENA SPOMEN-KUĆA BORE STANKOVIĆA Vukosavljević: Vranju novi zamah jednog snažnog kulturnog života

Srbija -

VRANJE - “U fokusu je da se pređe sa reči na dela u pogledu velike teme koja se često pominje to je decentralizacija kulturne politike, kultura pripada svima", rekao je u Vranju ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević na otvaranju Muzej kuće "Bora Stanković“ nakon rekonstrukcije.

On je tim povodom u utorak boravio u tom gradu sa Milenom Popović saradnicom za kulturu i informisanje u kabinetu predsednice Vlade.

foto: Kurir/T.S.

"Blago onim ljudima i krajevima koji imaju šta i koga da pamte. Zadovoljstvo mi je što se nalazim na takvom mestu i među takvim ljudima, koje je okupio duh prema jednoj velikoj i moćnoj figuri iz prošlosti. Zavičaj jednog pisca raste u očima sveta, što je pisac veći i zato čitajmo Boru, vraćajmo se Bori nanovo, dodajmo sokove njegovih starih dana našim danima“, rekao je ministar dodajući da će Ministarstvo kulture i informisanja i Vlada RS u narednom periodu uložiti napore da se u Vranju obnovi kulturna infrastruktura.

foto: Kurir/T.S.

Vukosavljević je istakao da je Vranje grad velike kulturno istorijske tradicije.

“Ono što mi možemo i što ćemo učiniti iz godine u godinu korak po korak tvrdoglavo i marljivo obnavljati sve ove potencijale koji Vranju mogu da daju novi zamah jednog snažnog kulturnog života”, rekao je ministar čestitajući ansamblu pozorišta “Bora Stanković” na velikim rezultatima koje su postigli u proteklim godinama u jako otežanim uslovima.

foto: Kurir/T.S.

Milena Popović, saradnica za kulturu i informisanje u kabinetu predsednice Vlade istakla je da nasleđe i tradicija predstavljaju žilu kucavicu jedne države i jednog naroda.

foto: Kurir/T.S.

"Vranje je grad koji zavređuje posebnu pažnju svojim izuzetnim kulturnim nasleđem i bogatom tradicijom. Ono što želim posebno da istaknem je da će jedan od prioriteta Vlade RS biti završetak obnove pozorišta u Vranju“, rekla je Popović.

Gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković izrazio je zadovoljstvo što se danas, nakon pola veka, vraća potpuni sjaj Muzej kući Bore Stankovića, u kojoj je rođen, proveo detinjstvo i odrastao velikan srpske književnosti.

foto: Kurir/T.S.

"Ne mareći za moderne kulturne i jezičke ideale, Borisav Stanković je ostao dosledan tradiciji, i među koricama svojih dela stavio pisanu reč o njegovom zavičaju, usudu i vreloj južnjačkoj krvi. Čuveni vranjski pisac je kroz istinske sudbine svojih likova oblikovao kulturni identitet Grada i postao sinonim za Vranje. Odajući počast jednom od najznačajnijih srpskih književnika, posetioci iz celog sveta dolaze u rodnu kuću Borisava Stankovića kako bi osetili duh starog Vranja, kako bi odbolovali žal za mladost. Jedinstvene lepote, Muzej kuća Borisava Stankovića ne predstavlja samo arhitektonsko blago. Sa statusom spomenika kulture od nacionalnog značaja, čuvar je jednog prošlog vremena, čiji se miris i slika još uvek razležu avlijom“, rekao je Milenković.

foto: Kurir/T.S.

On je istakao da je Ministarstvo kulture u okviru projekta „Gradovi u fokusu“ izdvojilo oko 10 miliona dinara za sanaciju Muzej kuće, kao i zgrade Selamluka i da su posetiocima ponovo dostupne Baba Zlatina i gostinska soba, da je sanirano je dvorište, obnovljen kapidžik, a sredstvima Grada potpuno rekonstruisan krov uz puno poštovanje autentičnosti.

foto: Kurir/T.S.

Dodajući da je namera lokalne vlasti i obnova Pribojčićeve kuće, smeštene u neposrednoj blizini Muzej kuće.

"U znak zahvalnosti prema našem najpoznatijem Vranjancu, gradsko rukovodstvo planira da u narednom periodu uradi i projekat rekonstrukcije Baba Zlatine ulice, čime ćemo objediniti dve Borine ljubavi za kojima je patio i nosio ih u duši, njegov dom i Baba Zlatu koja je bila i ostala njegov svet.“, rekao je gradonačelnik.

foto: Kurir/T.S.

Milica Davidović, čukununuka Bore Stankovića, zahvalila se u ime piščevih potomaka Gradu Vranju i Vladi Srbije na naporima da se očuva spomen na velikog pisca.

U kulturno-umetničkom programu nastupili su hor Muzičke škole ,,Stevan Mokranjac“, učenici Gimnazije ,,Bora Stanković“ i vokalni solista Branimir Stošić Kace. Nakon posete Muzej kući, organizovan je i obilazak kuće Oca Justina Popovića i Narodnog muzeja.

(Kurir.rs/T.Stamenković)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track