Najnovije vesti

ZAPOSLENI REKTORATA U KRAGUJEVCU ŽALE SE NA NOVO RUKOVODSTVO: Prate nas po zgradi, nadziru razgovore, pauza je ukinuta, a plata minimalna
Foto: Profimedia

problemi u školstvu

ZAPOSLENI REKTORATA U KRAGUJEVCU ŽALE SE NA NOVO RUKOVODSTVO: Prate nas po zgradi, nadziru razgovore, pauza je ukinuta, a plata minimalna

Srbija

Zaposleni u Stručnoj službi Rektorata Univerziteta u Kragujevcu obratili su se danas ministru prosvete, sindikatima i medijima "zbog torture kojoj su izloženi u dužem periodu" i zatražili reagovanje nadležnih.

U dopisu su ukazali na to da im se posle dolaska novog rukovodstva Univerziteta ne dozvoljava da se kreću po zgradi bez pratnje domara, da su službeni dokumenti proglašeni za stroge tajne, svaki međusobni razgovor je nadziran, pauza ukinuta, a plata svedena na minimum.

U pismu zaposleni navode da su u Rektorat dovedeni saradnici, prijatelji i rođaci rektora i članova saveta Univerziteta.

"Savet Univerziteta je juče doneo Pravilnik kojim menja po drugi put za tri meseca organizaciju i sistematizaciju stručne službe tako što dozvoljeni broj zaposleni smanjuje sa 45 na 38 i ukida određena radna mesta. Između ostalog smanjuje broj onih u međunarodnoj saradnji koje je međunarodna zajednica najviše pohvalila", piše u pismu.

Po rečima zaposlenih, Pravilnik je donet u tajnosti, nije objavljen, niti tražen stav sindikata s obzirom da se smanjuje broj zaposlenih.

Zbog pretnji, pritisaka i ucena kojima su izloženi, zaposleni su rekli da su "iščekivali" raspisivanje izbora za rektora kako bi došao nastavnik izabran od strane akademske zajednice, a "ne nastavnik doveden od strane policije, na večitu sramotu akademske javnosti".

Izbori za rektora su raspisani u utorak, 6. novembra, a rok za dostavljanje predloga je četvrtak, 15. novembar.

U pismu se ukazuje na to da Naučno-nastavna veća imaju samo devet dana, pri čemu su tri neradna, da predlože kandidata za rektora, što je po njihovom mišljenju premalo vremena čak i da kandidat pribavi potrebna dokumenta kod nadležnih organa.

Zaposleni su izrazili sumnju da su pojedini fakulteti tog Univerziteta zakazali sednice pre donošenja odluke o raspisivanju izbora, što ukazuje na to da će sadašnji v.d. rektora Nenad Filipović još jednom biti "nasilno izabran tako što se unapred eliminišu kandidati".

Oni su naveli da zbog stanja u kojem su, nisu smeli da potpišu pismo.

Vršilac dužnosti rektora Nenad Filipović je u izjavi za agenciju Beta odbacio sve optužbe zaposlenih.

(Kurir.rs/Beta/Foto ilustracija: Profimedia)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...