Najnovije vesti

SRBIJA PLAČE: Traži se hraniteljska porodica za smeštaj bake (87)! Centar podnosi krivične prijave protiv njeno šestoro dece!
Foto: Shutterstock

Slepa i nepokretna

SRBIJA PLAČE: Traži se hraniteljska porodica za smeštaj bake (87)! Centar podnosi krivične prijave protiv njeno šestoro dece!

Srbija

Baka Lj. P. (87) iz sela Prvonek kod Vranja, koju niko šestoro dece nije mogao da preuzme i stara se o njoj nakon lečenja u ovdašnjoj bolnici, biće smeštena u prihvatilišteza stare Centra za razvoj usluga socijalne zaštite, potvrdila je Dragana Arsić, direktorka Centra za socijalni rad u Vranju.

Arsićeva navodi da je u dogovoru sa Zdravstvenim centrom i Centrom za razvoj usluga socijalne zaštite, preuzimanje Lj. P. obavljeno u utorak oko 13 časova.

- Baka se nalazi u Prihvatilištu za stara lica, a naš tim će odmah početi da radi na trajnom zbrinjavanju starice.

Postoje dve mogućnosti za trajno zbrinjavanje, prva je da baka ode u hraniteljsku porodicu, a druga u neki od dom za stara lica.

Socijalni radnik je uspeo da stupi u kontakt sa troje od njene šestoro dece.

- Oni su se izjasnili da nisu u mogućnosti da brinu o starici, te brigu o njoj preuzima naša ustanova, navodi Arsićeva.

Ona dodaje i da je Centar za socijalni rad podneo krivične prijave protiv dece LJ. P. zbog zanemarivanja njihove majke.

Slučaj starice LJ. P. koju sa Internog odeljenja Bolnice u Vranju nema ko da preuzme otvorio je pitanje odnosa prema starim i nemoćnim ljudima.

Slepu i nepokretnu staricu nedeljama niko od šestoro njene dece nije želeo da prihvati nakon bolničkog lečenja, što je nakon objavljivanja u medijima izazvalo veliku pažnju javnosti, kritika i komentara.

Odlukom Grada Vranja, u ovakvim slučajevima Centar za socijalni rad preuzima obavezu starateljstva, a kompletna imovina štićenika prelazi u vlasništvo lokalne samouprave.

O licima koje porodica odbaci staraju se gradske institucije socijalne zaštite i sistem je dobro uhodan, ali je potrebna dobra i pravovremena koordinacija svih nadležnih, ukazuju iz lokalne samouprave.

kurir.rs/OK radio/

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...