NA JEDNOM KRAJU TOPE SE ČVARCI, A NA DRUGOM PUNE KOBASICE: Novi Sad mirisao je danas na kulen i švarglu, a nije odolela ni šefica parlamenta Maja Gojković
Foto: Youtube Printscreen

švargle, kulen, džigernjača...

NA JEDNOM KRAJU TOPE SE ČVARCI, A NA DRUGOM PUNE KOBASICE: Novi Sad mirisao je danas na kulen i švarglu, a nije odolela ni šefica parlamenta Maja Gojković

Srbija -

NOVI SAD - U Gastro hali 6 Novosadskog sajma održava se prvi Novembar fest, prava svetkovina čvaraka, kobasica, džigernjača i švargli, kao tradicionalnih vojvođanskih delikatesa.

A sve to praćeno zvucima tamburaških orkestara i folklorom - to je slika prvog Novembar festa. Na jednom kraju tope se čvarci, na drugom nastaju domaće kobasice koje odmah idu na roštilj na zadovoljstvo svih posetilaca.

Slavko Subičin iz Idvora, rodnog mesta našeg proslavljenog naučnika Mihajla Pupina, kaže da ne postoji tajna pravljenja vrhunskih čvaraka, ali da su najbolji oni od domaćih svinja koje se hrane zdravo i prirodno.

foto: Youtube Printscreen

"Svinjska mast, umerena vatra i stalno mešanje i posle sat i po čvarci su gotovi. Naravno dodaje se malo mleka koje im da onu lepu, crvenu boju, eto to je sva filozofija", priča nam Slavko.

Svi znaju za turijsku kobasicu, ali i za čuveni petrovački kulen. Jan Lačok iz Bačkog Petrovca kaže da svako domaćinstvo u tom mestu pravi najmanje 100 kilograma kulena za svoje potrebe. A oni koji ga prodaju imaju unapred naručene kobasice jer ljudi iz svih krajeva Srbije obožavaju ovaj ljuti delikates.

"Sve je to prirodno. Najbolje je praviti kobasice od svinja koje imaju godinu dana, a tajna je i u vodi iz naših bunara koje svako ima u svom dvorištu", tvrdi Lačok.

I stara Novosađanka, sada predsednica srpskog parlamenta, Maja Gojković, nije odolela da obiđe ovu manifestaciju i da kupi nešto od proizvoda u kojima uživaju generacije u njenoj porodici.

foto: Youtube Printscreen

"Sve više se ljudi vraćaju tim pravim vovođanski, tradicionalnim specijalitetima. Pokušavali su da nas ubede da nisu zdravi, a naprotiv neuporedivi su sa industrijskom hranom. Ja sam zagovornik pokreta jesti polako i uživati u tome", rekla nam je Maja Gojković.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Youtube Printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track