OVO SU NAJČUDNIJA MESTA U SRBIJI: Zrenjaninski most na suvom i Roki iz Žitišta!
Foto: Youtube Printscreen

privlače turiste

OVO SU NAJČUDNIJA MESTA U SRBIJI: Zrenjaninski most na suvom i Roki iz Žitišta!

Srbija -

Sajt koji se bavi putovanjima i zabavom „Kalčer trip“ objavio je listu najčudnijih turističkih atrakcija u Srbiji. Dve su smeštene u Banatu - spomenik filmskom junaku Rokiju Balboi u Žitištu i zrenjaninski Most na suvom.

foto: Youtube Printscreen

Četrdesetogodišnji Bojan Marčeta jedan je od idejnih tvoraca spomenika Rokiju Balboi u Žitištu, filmskom junaku koji već 11 godina krasi centar ovog banatskog mesta.

- Pročulo se Žitište, a to je bio cilj u stvari. Nije u pitanju Stalone, nije u pitanju priča Amerika-Rusija-Srbija, nego je simbolika koju lik Roki nosi, a to je simbol upornosti, borbe, želje za pobedom, i Žitištu i uopšte meštanima i Srbiji treba u stvari te želje i borbe da nešto ide nabolje“, objašnjava Bojan.

foto: Culture trip printscreen

Roki je tako postao mesto dogovorenih susreta u Žitištu, a nedaleko odatle - u Zrenjaninu još jedna najčudnija turistička atrakcija Srbije: Most na suvom. Most koji je 1985. godine ostao bez reke, tačnje rukavca Begeja, kada su napravljena tri jezera u centru grada.

Meštani rado pokazuju ovaj most jer, kako kažu, niko drugi nema tako nešto. Ima i onih koji primećuju da bi njegov izgled mogao da se popravi, da se rekonstruiše.

Sajt Kalčer trip do lokacija je došao na preporuku posetilaca i turista.

- I dan danas naši gosti, kojih je ovde iz okruženja puno, a pogotovo iz inostranstva sve više, znaju za ovu našu atrakciju i dolaze, pitaju i vodimo ih da vide. Prosto, Most na suvom je nešto što nema niko! - ističe Zoran Ljubotina, direktor Turističkog centra Zrenjanina.

foto: Youtube Printscreen

I dok se u Zrenjaninu Most na suvom prepušta zubu vremena, jer je uklanjanje skupo, u Žitištu redovno paze i održavaju svoj spomenik Rokiju. Zanimljivo i danas ne prestaju prepirke meštana da li je trebalo da obe ove atracije budu tu.

(Kurir.rs/RTS/Branislav Prokić/Foto: Youtube Printscreen)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track