Najnovije vesti

MINISTAR RASIM U AKCIJI KAO INDIJANA DŽONS: Pogledajte kako se Ljajić spušta zip-lajnom! (VIDEO, FOTO)
Foto: Tanjug/Rade Prelić

otvoren avantura park u okviru arheološkog kompleksa viminacijum

MINISTAR RASIM U AKCIJI KAO INDIJANA DŽONS: Pogledajte kako se Ljajić spušta zip-lajnom! (VIDEO, FOTO)

Srbija

KOSTOLAC - "Viminacijum avantura park" otvoren je danas u okviru arheološkog kompleksa Viminacijum kod Kostolca.

Park je otvorio ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić, koji je tom prilikom i sam isprobao vožnju ziplajnom. On je rekao da su ovakvi sadržaji zanimljivi i dobri za promociju Viminacijuma kao svojevrsne turističke atrakcije.

foto: Tanjug/Rade Prelić

"Ovo je jedan od retkih primera da od arheološkog nalazišta dobijete prvorazrednu turističku destinaciju", rekao je Ljajić i dodao da više od 100.000 ljudi poseti to arheološko nalazište, od čega 40 odsto čine strani gosti.

Ljajić je rekao da je arheološki kompleks, zahvaljujući kreativnosti, sposobnosti i posvećenosti svih onih koji u njemu rade, danas jedna od važnih turističkih destinacija u zemlji.

On je rekao da će to brzo postati i izletnička destinacija i da se očekuje veliki broj đačkih ekskurzija već iduće godine.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Istakao je da su manje-više svi kapaciteti u Viminacijumu popunjeni od marta do decembra iduće godine, te da će oko 20.000 dece posetiti ovaj kamp.

"Ovo može biti i dobra kongresna destinacija koja će okupiti ljude iz različitih oblasti, ne samo nauke. Ima dovoljno smeštajnih kapaciteta, gde se, pored njih, može uživati i u drugim pratećim sadržajima. Zadovoljni smo što u ovom delu Srbije dobijamo značajnu destinaciju i verujem da ćemo narednih godina imati značajan broj gostiju, stranih i domaćih", rekao je Ljajić.

Na lokalitetu Viminacijum posetioci će imati priliku da uživaju u različitim atraktivnim sadržajima poput legionarskog poligona, orijentiringu i ziplajnu, streljaštvu...

Osim toga, ideja je da se deca i mladi kroz različite edukativne radionice upoznaju sa arheologijom, antropologijom, starim zanatima, slikarstvom i mnogim drugim tehnikama.

Svaka od prepreka u parku nosi ime jednog od rimskih imperatora, a svi koji posete kompleks će moći da vide kako su se oni obučavali, jer je ideja bila da se vratimo u vreme od pre 2.000 godina i sve što su oni radili i kako su se takmičli preslika u savremeni ambijent.

Avantura park je koncipiran i dizajniran u temi rimskih legionara, a visinsi poligon smešten je na dva hektara površine, na drvenim stubovima visine od osam do 12 metara.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Time je za tinejdžere stvoren jedan kreativan i zabavan kamp.

Direktor arheološkog lokaliteta Viminacijum Miomir Korać rekao je da je cilj bio da se kod dece neguje timski duh odnosno kako da zajedničkim snagama mogu da napreduju, usavršavaju se i postižu rezultate.

Od marta do decembra iduće godine svi kapaciteti su popunjeni, rekao je Korać i dodao da ovo nije jedini projekat na tom lokalitetu, već da je Ministarstvo turizma do sada uložilo 100 milona dinara.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Rade Prelić)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...