RATARIMA U TOPOLI NAFTA PRESKUPA, PA ORU NA ZEJTIN?! Kad upale traktor, celo selo miriše na uštipke i palačinke! LITAR DIZELA 170, A ULJA 90
Foto: Shutterstock

Ove godine mnogi poslovi u polјu odrađeni su zahvalјujući zejtinu

RATARIMA U TOPOLI NAFTA PRESKUPA, PA ORU NA ZEJTIN?! Kad upale traktor, celo selo miriše na uštipke i palačinke! LITAR DIZELA 170, A ULJA 90

Srbija -

Rad motora je isti samo se umesto neprijatnog mirisa nafte za vreme rada traktora sada širi miris ručka...

TOPOLA - Visoka cena nafte naterala je polјoprivrednike da umesto u kuhinji suncokretovo ulјe koriste u njivi. Ove godine mnogi poslovi u polјu odrađeni su zahvalјujući zejtinu.

Traktori su se uspešno prilagodili novom energentu, rad motora je isti samo se umesto neprijatnog mirisa nafte za vreme rada traktora sada širi miris zagrejanog ulјa nalik onom iz kuhinje za vreme pripreme ručka, objavila je Rina.

foto: Shutterstock

„Zbog previsoke cene nafte bili smo prinuđeni da se dovijamo na razne načine da uštedimo. Jedan od načina je i ovaj da koristimo suncokretovo jestivo ulјe umesto nafte. Cena litra nafte je oko 170 dinara a cena litra zejtina oko 90 dinara. Razlika je 80 dinara po litru“, rekao je Dragan Jovanović, polјoprivrednik iz sela Zagorica.

Jovanović dodaje da je potrošnja ista tako da traktor radi bez promene. „U rezervoar se sipa 10 litara evrodizela, jedan litar benzina, 40 litara suncokretovog ulјa. To ukupno košta oko 5.500 dinara, dok isto toliko nafte košta oko 8.500 dinara. Znači ušteda je oko 50 evra na svakih 100 litara. Da bih poorao 10 hektara potrebno mi je oko 400 litara goriva, ušteda 200 evra“, otkriva za Jovanović.

Način korišćenja kao i računica selјacima su savršeno jasni. Posao u polјu možda čak i lakše ide jer miris ulјa drži stomak sitim.

„Od kada koristim zejtin umesto nafte nisam imao nikakvih problema u radu traktora. Jedino što je zanimlјiv miris koji se širi polјima dok se obrađuje zemlјa. Na par stotina metara oko traktora se oseća miris sagorelog ulјa koji neodolјivo podseća na miris koji osetimo kada neko u komšiluku prži palačinke ili krofne tako da se oko mene dok orem sakupi sve što ima šakala i lisica u tom delu atara. Ni ja ne ogladnim kao ranije, jer mi se sve čini da stiže hrana pa posao ide lakše“, rekao je Jovanović.

(Kurir.rs/Glas zapadne Srbije/RINA/Foto: Shutterstock)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track