GENERACIJA KOJA JE POBEDILA SVE  NAŠE PODELE: Prijatelji iz kragujevačkog naselja Mala Vaga tačno 20 godina zaredom dočekuju Srpsku novu godinu
Foto: D.Ilić

svaka čast

GENERACIJA KOJA JE POBEDILA SVE NAŠE PODELE: Prijatelji iz kragujevačkog naselja Mala Vaga tačno 20 godina zaredom dočekuju Srpsku novu godinu

Srbija -

Prijatelji sa Male Vage u Kragujevcu danas slave mali jubilej od kada su sada već davne 2000. godine počeli da organizuju doček pravoslavne Nove godine.I njihovi naslednici su počeli da dolaze na tradicionalno okupljanje

-Našu generaciju '72. nema šta nije dokačilo, ali evo gde god da smo na Srpsku novu godinu se okupimo nas dvadesetak i dočekamo je - priča nam Dušan Ranković, organizator proslave koja je pobedila, moramo da priznamo, za Srbe svojstvene podele, zaborave, otuđenja...

foto: D.Ilić

Njih dvadesetak prijatelja iz kragujevačkog naselja Mala Vaga 13. januara uvek se nađu da uz „svadbarski kupus“ i tradicionalne koještarije dočekaju Pravoslavnu novu godinu. Tu na jubilarno 20 okupljanje pored Rankovića su prijatelji: Nebojša Zdravković, Nenad Baljević, Dejan Mitrović, Saša Ristić, Srđan Gvozdenović, Milovan Ranković, Danijel Ignjatović, Vladimir Jović, Milan Maslenić, Aleksandar Svičević, Nenad Radosavljević, Pavle Ranković, Miloš Kostović, Zoran Sretenović i drugi.

-Moji su na Glediću na istoimenim planinama ovako proslavljali i okupljali se. Srbi i Šumadinci odvajkada slave tako novu godinu. Došli smo na ideju i krenuli 2000-e godine i eto danas je tačno 20 godina. Jubilarna. Ne damo da se odrodimo, kako se kaže- u šali priča Dušan u već poluzagrejanoj atmosferi, gde dominira domaća šljiva rakija, proja i pogača, uz miris kupusa koji se, simbolično, krčka čitavih 20 sati. Za današnju priliku ispečeno je i prase, a zanimljivo je da poseduju fotografije sa svih dočeka Nove godine. Gotovo ritualno one su nastajale u dva do pet minuta iza ponoći.

foto: D.Ilić

-Ova fotografija je iz prve godine. Sa te slike samo par njih nije sada tu, neki su i na Novom Zelandu. Uglavnom gledaju svi da dođu. Tu nam je danas i prijatelj koji živi u Novom Sadu. Ostavili smo zavet deci da oni nastave, ali kao da im se žuri, svake godine i sve više njih dođe (smeh). E to je burazeru vrednost što smo uspeli da održimo. Nego vidiš ti na ovim fotografijama da se jedini ja ne menjam a?- pita u šali domaćin koji je sadašnje mesto okupljanja simoblično nazvao „Biblioteka“.

Tu se proslavlja poslednjih pet godina, od kada je na mestu gde mu je kuća kod Male Vage izgrađena zgrada. U prostoriji se zaista nalazi biblioteka sa fundusom od preko dve hiljade knjiga, nasledstvo generacija ove familije.

foto: D.Ilić

I tako. Sve teške teme su iza njih. Uz „Van gog“ prisećaju se raznih dogodovština,. Čekaju ponoć. A tada će, posle pomenutog fotografisinja uz vatromet obeležiti svoj jubilijeg koji se malo gde viđa u Srbiji.

I Grk dve decenije slavi

Zajedno sa prijateljima sa Male Vage proslavlja i Grk Emmanouil Alexandros i to sve vreme-20 godina.

foto: D.Ilić

-Tu sam sa svojom braćom -kaže Aleksandros koji je danas među najveselijim slavljenicima. Inače vrhunski kuvar divi se svadbarkom kupusu i sa.ponosom pokazuje fotografiju sa okupljanja 2000-e godine.

(Kurir.rs/D.Ilić foto:D.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track