JEDNE TROJKE I PET DVOJKI U DANU: Na farmi porodice Vlajković u Bumbarevom brdu čudo od ovaca
Foto: Privatna Arhiva

šire stado

JEDNE TROJKE I PET DVOJKI U DANU: Na farmi porodice Vlajković u Bumbarevom brdu čudo od ovaca

Srbija -

Na porodičnom imanju gde je Dušica Vlajković sa svojim suprugom formirala farmu- ovce jagnje trojke i dvojke što je retkost

foto: Privatna Arhiva

Verovatno se ovaj tekst može svrstati u rubriku „verovali ili ne“, ali jutros je na farmi ovaca porodice Vlajković u knićanskom selu Bumbarevo brdo na svet došlo je ukupno 14 jagnjadi. Neveliko stado od četrdesetak ovaca „sjeničke rase“ malo-po malo pa iznenadi vlasnike. A danas je bilo posebno jutro- jedna ovca je ojagnjila tri, pet po dva, a jedna jedno jagnje.

foto: Privatna Arhiva

-Da ova vrsta ovaca „blizni“ je prava rekost, a tek trojke su fenomen- kaže vlasnica farme Dušica Veljković, naglašavajući da njenoj radosti nema kraja. U rukama drži jedno jagnje koje mora da doji na cuclu, i priča nam svoju životni priču od kada je pre četiri godine rešila da se sa suprugom Draganom iz Kragujevca vrati na selo. Ostavili su auto-servis sinu i rešili da se bave stočarstvom.

-Sve je bilo zaprloženo i u šiblju. Dve godine smo čistili vrzine oko kuće, dokupili smo dva hektara zemlje i sa postojećih četiri hektara krenuli sa omatičenim stadom od 20-ak jagnjadi. Sve u nadi da ćemo doći do 30 ovaca.

foto: Privatna Arhiva

Eto sada imamo samo četrdeset ovaca plus jagnjad, i hvala Bogu na tome- priča Dušica naglašavajući da na selu može lepo da se živi. Nisu to neke basnaslovne zarade, ali je daleko mirnije nego li u gradu.

Sada planiraju da formiraju i stado od „romanovske vrste“ i da šire svoje domaćinstvo. Što se tiče pldonosti ovog stada tajna je u hrani koju sami spravljaju, plodnom gružanskom zemljom i u, a kome drugom-dobrom ovnu.

(Kurir.rs/D.I. foto: privatna arhiva)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track