PRETAKANJE DRUGE U NEDELJU: Uspešno uklonjena jedna cisterna sa amonijakom sa pruge kod Niša
Foto: Sektor za vanredne situacije

nema opasnosti po meštane

PRETAKANJE DRUGE U NEDELJU: Uspešno uklonjena jedna cisterna sa amonijakom sa pruge kod Niša

Srbija -

Jedna cisterna s amonijakom u selu Jasenovik je odnesena na bezbedno s pruge kod sela Jasenovik pored Niša, a druga će biti dislocirana u nedelju.

Ove dve cisterne su prošle subote iskliznule sa šina, ali srećom amonijak nije iscureo tako da nije bilo opasnosti po ljude.

foto: Sektor za vanredne situacije

Zbog uklanjanja prve cisterne koja je mogla dizalicom da se odnese, uspešno je evakuisano 350 meštana Jasenovika. Dve trećine stanovnika je u petak ujutru otišlo kod svojih rođaka i prijatelja dok je oko 40 meštana smešteno na dve lokacije u gradu.

Pruga je prilikom iskliznuća i prevrtanja cisterni oštećena u dužini od oko 300 metara, a normalizacija pružnog saobraćaja se planira za sledeću nedelju.

foto: Sektor za vanredne situacije

Kako saznajemo u Štabu za vanredne situacije prva cisterna je uklonjena dizalicom sektora "Infrastrukture Železnice", a iz druge će biti neophodno pretakanje amonijaka pošto cisterna nije u mobilnom stanju.

– Kod prevrnutih cisterni nije bilo nikoga osim članova stručnih ekipa sa železnice, a sa njima u akciji su učestvovali i pripadnici Sektora za vanredne situacije. Svi iz ekipa su bili u specijalnim skafanderima. Lokaciju je obezbeđivala policija koja je blokirala selo, a sa njima su bili i članovi štaba za vanredne situacije. Pred početak akcije dovezena je i velika dizalica kojom je cisterna podignuta sa nasipa i potom uspešno postavljena na kolosek, a onda odvezena na sigurno. U blizini sela su za svaki slučaj bile četiri ekipe Hitne pomoći – rekao je Darko Bulatović, gradonačelnik Niša i komandant štaba.

foto: Sektor za vanredne situacije

U nedelju kada je zakazana druga operacija, očekuje se još jedna evakuacija ljudi i životinja iz sela.

(Kurir.rs/M.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track