DANAS JE REŠEN VELIKI PROBLEM ZA VRANJSKE PACIJENTE: U Vranju ponovo konzilijumi za obolele od raka, lekari dolaze iz Niša
Foto: T.S.

Sporazum o poslovnoj i stručno-medicinskoj saradnji

DANAS JE REŠEN VELIKI PROBLEM ZA VRANJSKE PACIJENTE: U Vranju ponovo konzilijumi za obolele od raka, lekari dolaze iz Niša

Srbija -

VRANJE - U Vranju su u prisustvu gradonačelnika dr Slobodana Milenkovića Sporazume o poslovnoj i stručno-medicinskoj saradnji potpisali direktor Kliničko bolničkog centra Niš prof. dr Zoran Radovanović, v.d. direktora Zdravstvenog centra Vranje Ljiljana Antić i direktor Zdravstvenog centra Gnjilane dr Zoran Perić.

Tako pacijenti oboleli od maligniteta sa područja Pčinjskog i Kosovsko-pomoravskog okruga od naredne nedelje na pregled neće morati više da idu u Niš.

1 / 5 Foto: T.S.

„Danas smo rešili veliki problem u zdravstvu na dobrobit svih pacijenata Pčinjskog i Kosovsko pomoravskog okruga, koji su ugroženi prestankom rada Onkološkog konzilijuma u Vranju. Zaista mi je drago i što možemo da pomognemo i stanovništvu sa Kosova, u situaciji kada njihovi problemi izgledaju nerešivi“, rekao je dr Milenković.

Gradonačelnik Vranja je dodao da je nakon uspostavljanja unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji koji je pokrenuo predsednik Aleksandar Vučić lično imao stalne kontakte sa predsednicima opština sa Kosova. „Pokušavali smo da zajedno rešimo problem obavljanja konzilijarnih pregleda. U tome smo imali veliku podršku ministra zdravlja dr Zlatibora Lončara, kojeg smo upoznali sa problemima najtežih pacijenata prilikom otvaranja Hirurškog bloka u Vranju.

Zahvaljujući razumevanju već od sledeće nedelje lekari konsultatni će dolaziti u Vranje i davati mišljenje o terapiji, koju će pacijenti primati u Dnevnoj onkološkoj bolnici, istakao je gradonačelnik.

foto: T.S.

Takođe, lekari iz KBC Niš dolaziće u Vranje i obavljati edukaciju za rad na savremenim aparatima, a biće omogućeno i da vrše hirurške intervencije“, naglasio je prof. dr Radovanović. Jedne nedelje prema njegovim rečima biće konzilijum za dojku, druge za gastro bolesti, ginekološki konzilijum sledeće nedelje, ćetvrte će biti mešoviti za bolesti kostiju, limfome i ostale, dok će pete nedelje biti plućni konzilijum.

Prof. dr Radovanović je istakao da će se komplikovane i teške operacije kao nekad raditi i u Vranju i da pacijenti neće morati da odlaze za Niš ili Beograd, već će svu neophodnu medicinsku pomoć dobijati u Vranju.

Na konferenciji je govorila i direktorka Zdravstvenog centra dr Ljiljana Antić naglasivši značaj ponovnog uvođenja konzilijarnih pregleda u Vranju. „Na naše veliko zadovoljstvo i sreću, sporazum omogućava da nam dolaze eminentni stručnjaci iz Niša, što će smanjiti odlazak naših pacijenata u Niš i omogućiti bolju zdravstvenu zaštitu naših građana. Sa konzilijumima ćemo krenuti već sledeće nedelje. Pacijenti će sve terapije, osim radiološke, dobijati u našoj Dnevnoj bolnici“, rekla je Ljiljana Antić, direktorka Zdravstvenog centra Vranje.

foto: T.S.

Ona je rekla i da novi Hirurški blok u Vranju još uvek ne radi u punom kapacitetu. Broj obolelih od malignih bolesti u Kosovskom pomoravlju u stalnom je porastu, rekao je direktor Zdravstvenog centra Gnjilane, dr Perić i dodao da 37.000 zdravstvenih osiguranika ima u Kosovskom pomoravlju koji se leče u ZC Vranje, a posebno od 1999. godine nakon bombardovanja.

„Imamo velike probleme sa prelaskom administrativne granice i sa transportom pacijenata do Niša. Realizovanje ovog sporazuma znači veliko olakšanje za naše pacijente i sve nas koji živimo, praktično, u vanrednim okolnostima“ istakao je direktor Zdravstvenog centra Gnjilane, dr Zoran Perić.

(Kurir.rs/T.S./Foto:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track