Najnovije vesti

SVETSKI PRVACI IZ ŠUMADIJE: Čuveni psi čau-čau odgajajuju se i podno Kosmaja (FOTO)
Foto: Strahinja Živojinović/ SHIPPEITARO

SVETSKI PRVACI IZ ŠUMADIJE: Čuveni psi čau-čau odgajajuju se i podno Kosmaja (FOTO)

Srbija

U Mladenovcu Aleksandra Vicković i Veroslava Rančić uzgajaju svetske šampione pasa „čau čau“. Inteligentni, ponosni i odani psi

Od kada su brodovima iz Kine prešli u Englesku, jer im je pretilo izumiranje ne prestaju da izazivaju oduševljenje širom sveta.

Psi „sve i svašta“ što na bukvalnom prevodu znači „čau -čau“, ime su dobili upravo po tovaru na brodu kojim su putovali ka evropskom tlu.

Iz Engleske su se raširili po celom svetu, pa eto i do Mladenovca podno Kosmaja. Ali teško da je iko pomislio da će se ovde rađati prelepi šamioni.

foto: Strahinja Živojinović/ SHIPPEITARO

- Čau je vrlo specifičan pas, po ponašanju vrlo sličan mački. Izuzetno tvrdoglav, ali izuzetno ponosan i čaroban. Jako vole ljude i kada se jednom vežu, to je za ceo život. Zanimljivi su.

foto: Strahinja Živojinović/ SHIPPEITARO

Nemojte im se nikada smejati jer će se uvrediti - priča nam Aleksandara Vicković o svom bogatom iskustvu sa ovim lepotanima. Ona zajedno zajedno sa Veroslavom Rančić drži odgajivačnicu u kojoj imaju šest „čaua“, dva mužjaka i četiri ženke.

Doživljavaju ih kao ljubiimce i prijatelje, žive sa njima u kući...

foto: Strahinja Živojinović/ SHIPPEITARO

Zajedno se raduju, zajedno tuguju. Kod „čau-čaua“ ne pomažu ni batine, zato što se ništa ne postiže. Imaju svoj autoritet i stav.

foto: Strahinja Živojinović/ SHIPPEITARO

- Svaki vlasnik čaua je naučio da se prilagodi svom psu i tako stvorio neraskidivu vezu sa svojim ljubimcem. Može živeti u kući ili stanu, može i napolju, ali vole društvo ljudi.

Jedu malo, a što se tiče održavanja ako ih redovno četkate jednom nedeljno imaćete psa koji je uvek sređen i koji divno izgleda.

Ne vole da se prljaju i trude se da u šetnji ili dvorištu ostanu čisti. To je pravi pas za decu i vole da se maze. Jedino ne trpe maltretiranje bilo koje vrste pa to treba imati u vidu kada ga kupujete - kaže Aleksandra, stručnjak za ovu vrstu pasa.

Sa koleginicom Veroslavom još uvek se pitaju „ko je od koga primio ljubav prema putovanjima- one od pasa, ili psi od njih, ali na izložbe idu kao u avanturu“. I pobeđuju i na najprestižnijim takmičenjima.

foto: Strahinja Živojinović/ SHIPPEITARO

-I mali smo jedno leglo pre dve godine i tada su psi iz tog legla osvojili do sada Puppy World Winner Puppy Vice World Winner u Lajpcigu 2017. godine na Svetskoj izložbi pasa kao i Junior World Winner Amsterdamu 2018. godine takođe na svetskoj izložbi pasa.

foto: Strahinja Živojinović/ SHIPPEITARO

Sada očekujemo bebe u februaru i jedva čekamo da ih vidimo, uželele smo se beba - kaže Aleksandra, koja planira da ozbiljnije poradi na edukaciji vlasnika i ljubitelja pasa u Srbiji i da deli svoja iskustva u uzgajanju ove rase.

foto: Strahinja Živojinović/ SHIPPEITARO

Od miljenika careva do trpeze

Pas „Čau-čau“ vekovima je bio prisutan na kineskom dvoru. Ostale su priče da su ih kineski carevi držali kao čuvara, lovačkog psa ali, pre svega, „da bi veličali svoju moć i bogatstvo“. Sluge specijalno obučene samo za njih, negovale su ih i spremale.

Od njegove dlake tkali su se tepisi, a od kože pravila odela. Ali postoji i priča da se čau-čau nalazio često i na dvorskoj trpezi, pa je služio i za jelo. Sa slabljenjem moći kineskih careva njihov broj se smanjenje, a mnogi od njih našli su se kod bogatih trgovaca i plemstva.

Za vreme kineske Kulturne revolucije ovi psi gotovo da su bili uništeni. Zahvaljujući budističkim kaluđerima, kao i onim primercima koji su se našli u Evropi, a kasnije i u Americi, rasa je uspela da opstane

D. I. foto: Strahinja Živojinović/ SHIPPEITARO

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...