U LOZINICI DIVLJE DEPONIJE NA SVAKOM KORAKU: Ima ih 42, a napokon je napravljena mapa svih (FOTO)
Foto: T.I.

ekološki problemi

U LOZINICI DIVLJE DEPONIJE NA SVAKOM KORAKU: Ima ih 42, a napokon je napravljena mapa svih (FOTO)

Srbija -

Lozničani su rešili da se uhvate u koštac sa divljim deponijama kojih ima svuda, a započetak je KJP ‘’Naš dom’’ ovih dana završilo katastar sa tačnim lokacijama, procenom njihove površine, vrstom i količinom otpada na njima.

Na teritoriji Grada Loznice ima 56 mesnih zajednica u kojima su evidentirane 42 divlje deponije koje ukupno zauzimaju oko 3,8 hektara, zapremina im je skoro 120 hiljada metara kubnih, a na njima nema čega nema. Uglavnom su tu bačeni građevinski otpad, plastika, PVC kese, kante, flaše, gajbice, obuća, staklo, nameštaj i životinjski otpad.

foto: T.I.

Pristup je moguć do 34 divlje deponije dok je za mehanizaciju nepristupačno osam, precizirano je u urađenom katastru. Jedna od najvećih divljih deponija nalazi se u priobalju Drine, pored njiva sa jedne i reke sa druge strane, na potezu Kovačevac. To mesto je očišćeno pre nekoliko godina, ali je na istoj lokaciji ponovo počelo gomiljanje raznog otpada, šuta, voća, gajbica,čak i skeleta i životinjskih iznutrica.

foto: T.I.

Samo ona zauzima oko tri hiljade kvadratnih metara, a procenjuje se da ima gotovo devet i po hiljada metara kubnih otpada. ‘’Naš dom’’ očekuje da u saradnji sa lokalnom samoupravom proba da reši bar deo ovog ekološkog problema, a urađeni katastar biće iskrorišćen i za javljanje na konkurse koji finansiraju uređenje i zaštitu životne sredine. Inače, još 2007. ovo preduzeće je uradilo ovakav katastar, a tri godine kasnije je sa njim konkurisalo u projektu ‘’Očistimo Srbiju’’ Fonda za zaštitu životne sredine.

Tada su takođe popisane 42 divlje deponije, a očišćene 22, od kojih većina više nikada nije formirana jer je u te sredine proširena zona obaveznog iznošenja komunalnog smeća. U Loznici je zonom obaveznog iznošenja smeća obuhvaćeno oko 60 odsto domaćinstava, ali teritorijalno manje od 40 odsto zbog dosta raštrkanih sela, a komunalci godišnje na gradsku deponiju odlože oko 30.000 tona otpada.

(Kurir.rs/T.Ilić/Foto: T.I.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track