GRAFITI ZA MADURA USRED NOVOG SADA: Maduro presidente, vamos Venezuela! Kosovo je Srbija! (FOTO)
Foto: Twitter Printscreen

u blizini Skupštine grada, kod Pošte, u Stražilovskoj...

GRAFITI ZA MADURA USRED NOVOG SADA: Maduro presidente, vamos Venezuela! Kosovo je Srbija! (FOTO)

Srbija -

NOVI SAD - Grafiti podrške predsedniku Venecuele Nikolasu Maduru pojavili su se na nekoliko lokacija u Novom Sadu.

"Čavez zauvek, Maduro predsednik", "Maduro Predsednik, idemo Venecuela", "Čavez živi, borba se nastavlja, Kosovo je Srbija", "Otadžbina, socijalizam ili smrt", napisano je u blizini Skupštine grada, kod zgrade Pošte, u Stražilovskoj i na drugim mestima, objavio je Radio 021.

Kriza u Venecueli traje već izvesno vreme, a u veću nestabilnost država je zapala nakon samoproglašenja lidera opozicije Huana Gvaida za predsednika ove južnoameričke republike, koji podršku dobija iz SAD i Evrope. Članice Evropske unije postavile su ultimatum Maduru o održavanju prevremenih predsedničkih izbora, koje je on odbio.

Nakon isteka roka za prihvatanje ultimatuma, Nemačka, Španija, Francuska, Švedska, Velika Britanija, Danska, Litvanija, Holandija i Austrija odlučile su da priznaju Gvaida za predsednika Venecuele, a iz Brisela stižu i poruke da EU razmatra uvođenje novih sankcija Venecueli.

Prethodno je predsednik SAD Donald Tramp poručio da slanje američke vojske u Venecuelu jeste opcija, nakon čega su stigle osude iz Karakasa. "Tražim od sveta solidarnost i savesnost, kako ne bismo popustili pred ludilom rata i pretvorili Venecuelu u novi Vijetnam", izjavio je Maduro.

Venecuela je prva država u svetu po procenjenim rezervama nafte. Aktuelna vlast na čelu sa Madurom ima podršku Rusije, Kine, Severne Koreje i Turske.

U Montevideu će se održati prvi sastanak međunarodne kontakt grupe, kako bi se ostvarili uslovi za nove predsedničke izbore u Venecueli. U Kontakt grupi se nalaze Nemačka, Španija, Francuska, Italija, Portugal, Holandija, Velika Britanija, Švedska, Bolivija, Kostarika, Ekvador i Urugvaj.

(Kurir.rs/Radio 021/Foto: Twitter printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja