NEKADAŠNJA FABRIKA CELULOZE U LOZNICI OPUSTOŠENA: Sada oboren i veliki rezervoar (FOTO)
Foto: Kurir/T.Ilić

i dalje na meti

NEKADAŠNJA FABRIKA CELULOZE U LOZNICI OPUSTOŠENA: Sada oboren i veliki rezervoar (FOTO)

Srbija -

LOZNICA – Fabrički krug nekadašnje HK ‘’Viskoza’’ i dalje je na meti, a izgleda da se u opštem odnošenju imovine došlo u fazu konačnog čišćenja pa su na udaru od početka godine preostali veći objekti u kojima ima značajnih količina sekundarnih sirovina. Sada je oboren jedan od dva velika rezervoara nekadašnje ‘’Celuloze’’, dok je drugi gotovo potpuno rasturen i izgleda kao i da će on ubrzo pasti.

foto: Kurir/T.Ilić

U fabrici celuloze svi njeni pogoni potpuno su opustošeni, a od nekadašnjeg visokog pogona lužnog kotla ostali su betonski skelet i dimnjak. Mada se dva velika rezervoara, u kojima je nekada bio skladišten mazut, vidljiva jer se nalaze u blizini pruge i magistralnog puta njihovo uništavanje traje dosta dugo.

Najpre je sav metalni omotač poskidan sa krova, a onda je nastavljeno odvajanje i odnošenje ploča sa obodnog ‘’zida’’ da bi sada jedan od njih bio ‘’spušten’’ na zemlju.

foto: Kurir/T.Ilić

Sa druge strane, u ovoj sada već pustoj fabrici još ima takozvanog istorijskog otpada, odnosno opasnih materija.

Inače, u prvim danima ove godine u blizini nekadašnje upravne zgrade ‘’Viskoze’’ oboren je višemetarski metalni toranj, težak više tona, deo nekadašnjeg pogona rekuperacije koji je pripadao fabrici ‘’Celvlakno’’.

foto: Kurir/T.Ilić

Po ‘’Viskozi’’ koja je nekada imala oko jedanaest hiljada zaposlenih seče se bez odobrenja i neophodnih mera zaštite i u po bela dana, bez pardona i straha iako je ovde zbog takvih stvari bilo i izgubljenih života.

Lozničani kažu, pola u šali, pola u zbilji, da razrušenu fabriku treba ustupiti za snimanje nekog ratnog, ili filma katastrofe jer su ‘’kulise’’ potpuno odgovarajuće pa da od ove avetinjske slike bar bude i neke koristi, osim što je ogromno ruglo.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track