NEMAČKA POMAŽE ŠKOLE U KRALJEVU: Da đacima bude toplije, sledi energetska sanacija
Foto: J.S.

Ministarstvo rudarstva i energetike

NEMAČKA POMAŽE ŠKOLE U KRALJEVU: Da đacima bude toplije, sledi energetska sanacija

Srbija -

KRALJEVO - Memorandumom o razumevanju između grada Kraljeva i nemačke organizacije za energetsku efikasnost (GIZ) predviđen je nastavak projekta nemačko - srpske saradnje „Energetska efikasnost u javnim zgradama“, sa posebnim akcentom na škole, koji se realizuje u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike Republike Srbije od 2015. godine.

- Naš grad je jedan od prvih u Srbiji koji će ubrzo kreirati prioritetne liste školskih objekata za energetsku sanaciju a aktivnosti obuhvaćene Memorandumom biće sprovedene do kraja 2019. godine. Od ove godine očekuju nas i značajna ulaganja i u energetsku efikasnost stambenih objekata i u tu svrhu izdvojeno je 10 miliona dinara, kaže dr Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

Kraljevo ima 65 školskih ustanova izgrađenih sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, a većina njih ima neodgovarajuću toplotnu izolaciju, zastarele sisteme grejanja i hlađenja i razna oštećenja. Studije koje su rađene u okviru nemačko - srpske razvojne saradnje ukazuju da mere energetske efikasnosti u školama imaju veliki potencijal za uštedu eneregije i smanjenje emisije ugljen-dioksida.

(Kurir.rs/J. S./Foto: J. S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track