Najnovije vesti

LOVCI NOVOG KNEŽEVCA I MOKRINA SPREMNI ZA ODSTREL DIVLJIH SVINJA: Trebalo je ranije preduzeti mere, bojimo se da je kasno
Foto: S.U.

preti svinjska kuga

LOVCI NOVOG KNEŽEVCA I MOKRINA SPREMNI ZA ODSTREL DIVLJIH SVINJA: Trebalo je ranije preduzeti mere, bojimo se da je kasno

Srbija

NOVI KNEŽEVAC- Zbog opasnosti od afričke kuge svinja koja hara u susednoj Rumuniji, Ministarstvo poljoprivrede naložilo je i lovačkih udruženjima na severu Banata daorganizuju pojačan odstrel divljih svinja do visine biološkog minimuma. Predsednik LU “Emil Talijanov” iz Novog Kneževca, Atila Agošton, inače veterinar, kaže da bi lovostaj na divlje svinje trebalo da stupi na snagu 28. februara. To se, očigledno, neće desiti:

foto: S.U.

-Moraćemo da smanjimo populaciju divljih svinja ispod 50 odsto. Dakle, lov će biti dozvoljen tokom marta i aprila. Naše lovno područje prostire se na 13.000 hektara. Matični fond obuhvata oko stotinu grla. Uključujući prasad i nazimad, imamo oko 300 divljih svinja. Godišnje odstrelimo između 150 i 170 jedinki. Lane smo odstrelili 170 divljih svinja, kad smo tražili i dobili ukidanje lovostaja zbog velikih šteta u ataru. Lovili smo dva meseca duže- kaže Agošton.

Sagovornik Kurira ne može da se otme utisku da je država morala i ranije da preduzme odgovarajuće mere. Kao veterinar, sklon je mišljenju da nije pitanje da li će, neko kada će, afrička kuga svinja, zahvatiti i naše krajeve:

-Bojim se da je možda i prekasno, ali se nadam da se to ipak neće dogoditi. Samo rigorozne administrativne mere na granici i lovci mogu da spreče tako nešto. Treba reći da je ovaj talas zaraze iz oblasti Kavkaza još pre pet godina počeo da se približava Evropi- navodi Agošton.

foto: AP / Eugene Hoshiko

Inače, afrička kuga svinja nije opasna po ljude, ali bi posledice po stočni fond naših poljoprivrednika bile katastrofalne. Ne postoji lek za afričku kugu svinja, već se životinje uklanjaju. U susednoj Rumuniji je, za samo godinu dana, uklonjeno više od 360.000 domaćih svinja.

I Mokrinčani spremni za odstrel

Bogica Božin, predsednik Lovačkog udruženja "Perjanica" iz Mokrina, kaže da lovostaja neće biti, pa će se nastaviti odstrel divljih svinja. Formirali smo Krizni štab. U našem lovištu, koje obuhvata 15.000 hektara, divljih svinja nema u velikom broju. Mislim da će više posla biti za naše  kolege iz Novog Kneževca i drugih mesta kraj Tise-rekao je Božin.

(Kurir.rs/S.U.)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...