Najnovije vesti

EVROPA U SCRU ŠUMADIJE: Promocija monografije zavod za smeštaj odraslih lica Male Pčelice Kragujevac u Eparhijskom domu
Foto: D.Ilić

EVROPA U SCRU ŠUMADIJE: Promocija monografije zavod za smeštaj odraslih lica Male Pčelice Kragujevac u Eparhijskom domu

Srbija
08:49h

Vladika šumadijski gospodin Jovan bio je domaćin promocije monografije o Zavodu za smeštaj odraslih lica „Male Pčelice“ , najvećeg zavoda u Evropi.

Ovaj Zavod poslednjih pet godina doživeo je svoju pravu renesansu i postao institucija po evropskim standardima. Monografija koja je objavlje i promovisana u Eparhijskom domu govori o razvoju i renoviranju Zavoda.

foto: D.Ilić

- Od skromnih početaka došli smo do toga da prodajemo proizvode i od tog novca obnavljamo prostorije- kaže direktor dr Vladica Stanojević. Došlo se sjajnih rezutlta

-Oko 120 tona mesa, 400.000 jaja, milion vekni hleba, na stotine kilograma povrća u plastenicima godišnje proizvedu radnici Zavoda za smeštaj odraslih osoba „Male pčelice“ iz Kragujevca, najvećem takvom centru u Evropi.

foto: D.Ilić

Proizvodnju ove količine hrane organizuje 300 zaposlenih, a pomaže im 900 štićenika u okviru radne terapije koja traje do četiri sata dnevno.

- Od nekih skromnih početaka došli smo do toga da prodajemo proizvode, a novac koristimo za investicije i obnavljanje prostorija za smeštaj - kaže dr Vladica Stanojević, direktor zavoda i inicijator proizvodnje hrane.

foto: D.Ilić

Za relativno kratko vreme obnovljeno je 15.000 kvadrata životnog i radnog prostora, otvoreno 11 radionica, obnovljena farma koja je bila zatvorena pre 25 godina, izgrađena pekara i otvorena prodavnica. Kancelarija za javna ulaganja Vlade Srbije izgradila je i novi paviljon, a u uskoro se u mestu Ravni Gaj otvara se Centar za obolele od Alchajmerove bolesti i dementne osobe. Kapacitet jedinog ovakvog centra u Srbiji je 40 mesta, a kod republičkih vlasti je aplicirano za dogradnju.

- Naš pristup je da socijalne ustanove treba da zarađuju. To je i vrsta terapije, a s druge strane, znatan doprinos budžetu- kaže dr Stanojević.

On naglašava da je ove godine zavod konkurisao za šest projekata.

Izgradili i hram

ČUVAJU MOŠTI MAJKE SVETOG SAVE

Zahvaljujući donatorima, ovde je izgrađen prvi hram u nekoj ustanovi iz sfere socijalne zaštite. U njemu se čuvaju mošti Svetog Luke Krimskog i mošti Svete Anastasije, majke Svetog Save.

Kurir.rs/D.Ilić/Foto: D.Ilić

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja