GRAĐANI KRALJEVA OGORČENI: Posle Brezanske reke na Goču, u cevima uskoro i Brevina na Goliji!
Foto: Privatna Arhiva

problem sa hidroelektranama

GRAĐANI KRALJEVA OGORČENI: Posle Brezanske reke na Goču, u cevima uskoro i Brevina na Goliji!

Srbija -

Fotografije betoniranja rečnog korita reke Brevina na Goliji, koje su ovih dana osvanule na društvenim mrežama, izazvale su ogorčenje dela kraljevačke javnosti, a građani smatraju da izgradnja mini hidroelektrana nanosi nepreglednu štetu biosferi i uništava prirodno bogatstvo.

- Posle Brezanske reke, dragulja planine Goč, čije se korito danas nalazi u cevi u dužini od tri i po kilometra, svedoci smo još jednog „zločina“ - betoniranja i stavljanja u cev reke Brevina i to u Parku prirode „Golija“ koji je pod zaštitom države, kažu u Udruženju „Sačuvajmo planinske reke Kraljeva“.

Po rečima građana koji se protive izgradnji mini hidroelektrana na ovoj teritoriji, a prema Prostornom planu grada Kraljeva 2012 - 2020. godine trebalo bi da budu sagrađene na čak 52 lokacije, sama gradnja preti populaciji potočne pastrmke, rakova i izvorima koji se tu nalaze.

- Investitor je preduzeće „Brevina d.o.o.” iz Kraljeva koje je prošle godine dobilo odobrenje Ministarstva građevinarstva da počne izgradnju, a ova firma postala je i privremeni povlašćeni proizvođač električne energije, kojoj je dozvolu izdalo Ministarstvo rudarstva i energetike.

foto: Privatna Arhiva

Inače, vodozahvatna građevina preduzeća „Brevina” nalazi se u trećem stepenu zaštite Parka prirode „Golija”, gde je gradnja dozvoljena, ali građani smatraju da mini hidroelektranama nije mesto u prirodnim rezervatima.

foto: Privatna Arhiva

Kako je nedavno naveo prof. dr Ratko Ristić, dekan Šumarskog fakulteta iz Beograda, na Brezanskoj reci na Goču trasa mini hidroelektrane prekrila je kilometar posebnog staništa riba „Gočka reka“ i zbog toga, kako je naglasio, u ovoj reci došlo je do potpunog pomora potočne pastrmke i ostalog živog sveta.

Imajući u vidu štetnost gradnje mini hidroelektrana po ekosistem, uz reku Lopatnicu, na kojoj je, nezvanično, predviđena izgradnja četiri MHE, meštani sela Lopatnica, Stanča i Bogutovac postavili su šest crvenih metalnih panoa na kojima piše da investitori u MHE nisu dobrodošli u ovom kraju.

Kurir.rs/J.S./Foto: Privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja