PRVA ZVANIČNA POSETA: Ambasador Kipra posetio Kraljevo
Foto: J.S.

saradnja

PRVA ZVANIČNA POSETA: Ambasador Kipra posetio Kraljevo

Srbija -

Njegova ekselencija Konstantinos Elijades, ambasador Kipra u Srbiji, posetio je danas Kraljevo i tom prilikom izrazio želju da se uspostave snažnije veze između grada na Ibru i gradova ove ostrvske zemlje.

"U Kraljevo sam dolazio nekoliko puta, imam ovde prijatelja i obilazio sam manastire Žiču i Studenicu, ali ovo danas je moja prva zvanična poseta. U obostranom je interesu da ostvarimo kulturnu, turističku i privrednu saradnju", kazao je, između ostalog, Konstantinos Elijades.

Kiparski ambasador prisustvovao je danas i promociji monografije „Kraljevo na putevima istorije“, autora generala Milisava Sekulića, a u biblioteci „Stefan Prvovenčani“ priređen je program „Sa decom oko sveta - Republika Kipar“.

On je ovom prilikom obišao i stalnu postavku kraljevačkog Muzeja, kao i kulturno - istorijski kompleks „Krstovgrad“ u Progorelici kod Kraljeva.

Prema podacima Regionalne privredne komore Kraljevo, spoljno - trgovinska razmena, kada je u pitanju izvoz sa ovog područja u Republiku Kipar, u prošloj godini iznosila je 221.000 evra, a cilj je da se boljom privrednom saradnjom, pre svega u prehrambenoj i drvnoj industriji, bilans razmene u narednom periodu poveća.

Republika Kipar, inače, jedna je od pet članica Evopske unije koja nije priznala samoproklamovanu nezavinost Kosova i u potpunosti podržava celovitost teritorije Republike Srbije.

(Kurir/J. S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track