ONI SU BRAT I SESTRA ZA PONOS! MILICA I LUKA OČISTILI OD SMEĆA 3 KM PUTA! Nisu mogli da gledaju otpad, pa uzeli stvar u svoje ruke! (FOTO)
Foto: Printscreen

lepa akcija

ONI SU BRAT I SESTRA ZA PONOS! MILICA I LUKA OČISTILI OD SMEĆA 3 KM PUTA! Nisu mogli da gledaju otpad, pa uzeli stvar u svoje ruke! (FOTO)

Srbija -

Milica Pavlović iz pirotskog sela Temska, iako trenutno živi u Ivanjici, sa bratom Lukom koji je ostao na ognjištu udaljenom 18 kilometara od Pirota je očistila nekoliko kilometara puta koji vodi ka srednjovekovnom manastiru posvećenom Svetom Đorđu.

Zapravo, porodična šetnja ka svetinji se pretvorila u svojevrsnu ekološku akciju...

- Od sela do manastira treba preći oko tri kilometra, a mi nismo mogli da žmurimo pred smećem kraj puta, pa smo naredna tri dana posvetili sakupljanju i odnošenju otpada do kontejnera. Bilo je tu i lanjskog đubreta, koje se zimus nije videlo od snega, a sada je "izronilo" i predstavlja izvor zaraze za sve koji su sa lepim danima počeli da izlaze na obale Temštice - kaže Milica koja je, inače, master ekologije.

Pritom, njen brat Luka se kreće uz pomoć invalidskih kolica, ali mu nije bilo teško da počisti za onima koji su znatno sposobniji, ali ne prezaju od uništavanja čovekove okoline.

- Sa ovakvim odnosom prema prirodi gotovo da nema izgleda za razvijanje turizma, koji bi za sve ovde bio velika razvojna šansa. Gosti ne vole da gledaju gomile smeća i plastiku kraj puta, pa tek kada se toga rešimo možemo da govorimo o lepotama ovog bajkovitog kraja podno Midžora - zaključuje Luka.

Inače, trenuto je popularan izazov čišćenja (trashchallenge) u kome ljudi širom sveta čiste našu planetu i pozivaju druge na akciju. Tom prilikom se objavljuju fotografije pre i posle, uz haštag #trashchallenge.

Ova akcija naišla je na odlične reakcije, a širom sveta se slažu da je konačno reč o nekom izazovu koji će nešto promeniti i tera ljude da rade dobre stvari od kojih čitava planeta ima koristi.

(Kurir.rs/Novosti)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja