GODIŠNJICA NATO AGRESIJE OBELEŽENA I U SUBOTICI: Položeni venci na spomenik poginulim herojima
Foto: Shutterstock

verni otadžbini

GODIŠNJICA NATO AGRESIJE OBELEŽENA I U SUBOTICI: Položeni venci na spomenik poginulim herojima

Srbija -

Subotički dobrovoljac Josip Sič poginuo na Košarama, a tri subotička vojnika Goran, Zoltan i Vladimir poginuli su 1999. godine, od NATO bombi. Danas u Subotici na spomeniku Njihovoj vernosti položeni venci poginulima.

SUBOTICA - Danas se navršava 20 godina od početka vazdušnih napada NATO-a na Saveznu Republiku Jugoslaviju (SRJ). Napadi su započeti 24. marta, nešto pre 20 časova i trajali su 11 nedelja.

Danas su u Subotici u znak sećanja na stradale u bombardovanju u NATO agresiji, predsednik Udruženja UOSYU gradskog odbora Subotice, član Saveza Ratnih Veterana Srbije Aleksandar Panić i Udruženje ratnih veterana položili vence na spomenik „Njihovoj vernosti“ i odali počast mladim sugrađanima, nastradalim u ratnim operacijama 1999 godine.

„Položili smo vence na spomenik „Njihovoj vernosti“ i odalo počast našim mladim sugrađanima nastradalim u tom vihoru rata. Herojski su poginuli i ugradili svoje živote u oltar otadžbine. Niko od tih vojnika nije odustajao od borbe za svoju zemlju, za koju su žrtvovali živote. Oni su istinski vitezovi našeg Grada, a danas smo na ovom mestu da im odamo počast“, rekao je Aleksandar Panić.

Subotičanin Sič (Stipan) Josip, rođen je 10. februara 1953. godine, javio se kao vojnik dobrovoljac, a časno je poginuo u borbi na Maja glavi, u minobacačkoj vatri, na karauli Košare kod Đakovice, 16. aprila 1999.godine, na granici između Jugoslavije i Albanije. Iza sebe je ostavio suprugu Margitu i dvoje dece.

foto: N.H.

- Dobrovoljno se javio, vozom ujutro u pet sati otišao za Bubanj potok, a pre toga je probudio sina i poklonio mu zlatan lančić. Otišao je ponosan na svoju odluku, rekavši sinu da očekuje da će njemu biti bolje. Josip je bio u 125. motorizovanoj brigadi, na Košarama, otišao je 30 aprila, javio se sa juga Srbije, a poginuo dve nedelje kasnije.

„Nismo odmah ni saznali da je poginuo, tek 1. maja, a odmah po odlasku doživeli su i NATO bombardovanje i napade odreda UČK. Tek posle gotovo šest meseci pozvani smo da identifikujemo njegovo telo“, ispričala je Josipova porodica i danas se bolno sećajući svega. Josip Sič je posthumno odlikovan Ordenom za zasluge 1. reda u oblasti odbrane i zaštite, u svom gradu je bio poznat kao biciklista Spartaka, a sve medalje porodica i danas čuva.

foto: N.H.

Olajoš (Jožef) Zoltan iz Subotice rođen 2. aprila 1978. poginuo je u Belanici kod Suve Reke 24. maja 1999. godine. Vojnik iz Subotice, ubijen u iznenadnom napadu, u zoru oko 4.sata i 30 minuta u selu Belanica, opština Suva Reka, od šiptarskih terorista.

Olka (Мато) Goran rođen u Maloj Bosni naselju kod Subotice, 12. januara 1978. godine, a poginuo je kod mesta Savine Vode-Peć, 4. maja 1999.godine.

foto: N.H.

Vojnik iz Male Bosne, Subotica, poginuo je kada je avijacija NATO-a bombardovala policijski punkt u rejonu „Savinih voda”, opština Peć.

Vojnik Mirkov (Žarko) Vladimir, rođen u Subotici 20. decembra 1978. poginuo je u selu Landovica opštine Prizren, 26. marta1999. godine, u borbi protiv šiptarskih terorista.

foto: N.H.

Aleksandar Panić je rekao na skupu, da zločinački napad na našu zemlju nikada ne treba zaboraviti i da svake bi se svake godine na ovaj dan trebalo prisetiti naših heroja, koji su dali svoje živote za otadžbinu.

„Ovaj dan 24. mrt je takođe za Suboticu i Palić kao i sva okolna sela, zvucima sirena koji označavaju napad na našu zemlju, uznemirio građane Subotice, koji su u narednom periodu bežali iz svojih domova, sakrivali se u skloništa, strepili za svoje i živote bližnjih i pretrpeli veliki strah“, rekao je Panić.

Subotica i Palić su gađani u šest navrata. Prva bomba je pogodila 15.aprila Suboticu, naselje Mali Radanovac, zatim 19.aprila Palić, muški strand, Prvog i 10. maja bombardovana je Subotica, TV predajnik u Crvenom selu, 20. i 27.maja pogođena je Meteorološka stanica na Paliću.

„Jedan teški projektil se i danas nalazi u jezeru Palić, u blizini muškog štranda. Kao posledicu ovih bombi bačenih na opštinu Subotica, u rejonima udara imamo veliki porast maligno obolelih građana od raka“, navode iz Udruženja.

Takođe je rečeno da je prema procenama, u Srbiji poginulo između 1.200 i 2.500 ljudi, a u bombardovanju koje je trajalo 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture a materijalna i ljudska šteta je ogromna. Prema podacima UNHCR-a, Kosovo je od dolaska mirovnih snaga napustilo oko 230.000 Srba i Roma“, kažu iz subotičkog Udruženja veterana UOSYU.

(Kurir.rs/N.H.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track