BRAČNI PAR JOKIĆ SU NA PORODIČNOM IMANJU ZASADILI JAGODE: Ulaganja su velika, ali se novac brzo vrati! SAD PROIZVODE NA TONE!
Foto: Printskrin/Facebook

POČELI PRE 3 GODINE

BRAČNI PAR JOKIĆ SU NA PORODIČNOM IMANJU ZASADILI JAGODE: Ulaganja su velika, ali se novac brzo vrati! SAD PROIZVODE NA TONE!

Srbija -

Mladi bračni par Aleksandar i Aleksandra Jokić iz Topole započeli su na svom porodičnom imanju proizvodnju jagoda 2016. godine.

Za ovu voćnu vrstu su se odlučili iz razloga što je to prvo voće koje stiže kod nas i što na maloj površini može da se gaji puno sadnica. To je prema njihovim rečima ekonomična proizvodnja jer uložen novac se ubrzo vrati. Prvi plodovi iz njihovog uzgoja očekuju se polovinom aprila.

foto: Profimedia

„Gajimo jagodu sortu Alba na površini od 50 ari, trenutno imamo oko 13.000 sadnica. Mi imamo na otvorenom oko 12.000 sadnica dok je u plasteniku oko 1000. To je jagoda koja daje plodove vrhunskog kvaliteta. Jagode su jedino voće kod nas koje zahteva stalnu negu, šišanje, prihranjivanje, zalivanje i prskanje skoro tokom cele godine. Sezona „sređivanja“ jagoda počinje početkom marta i završava se u novembru, pred mrazeve. Jeste to veliki posao ali je unosan. Ulaganja su velika, pogotovo ako je kvalitet preči od kvantiteta, kao što je to slučaj kod nas“, rekao je za TopPres Aleksandar Jokić.

Alba je sorta koju odlikuje izuzetna krupnoća i slast ploda, izražena crvena boja i težina koja je oko 70 grama. Ipak, problem Jokićima predstavlja otkup i nedostatak radne snage u vreme berbe.

„Otkupljivači tvrde da je Alba suviše osetljiva za transport u daleke zemlje kao što je Rusija, pa ne žele da rizikuju. S druge strane, odličnu saradnju smo prošle godine uspostavili sa hladnjačom u Brestoviku. Verujem da je saradnja tek počela i da ćemo i u buduće praviti dogovore. Sami radimo sve ali berbu ne možemo da stignemo pa jedino tada angažujemo radnike kojih je sve manje pa smo zbog toga po malo u problemu. Cena jagode stalno varira. Početna cena je oko 400 dinara po kilogramu, to su ove iz plastenika koje stižu u aprilu. Kako pristižu i one na otvorenom, cena pada. Ipak, na kraju sezone, prosečna cena bude oko 170 dinara što i nije tako loše“, ističe Jokić.

foto: Profimedia

Supružnici Jokić ovih dana, radno. Šišaju jagode, prihranjuju i rasađuju nove sadnice. Oboje su zaposleni pa im je proizvodnja jagoda dopunski posao.

„Sve se može postići, samo je važna dobra organizacija i spremnost za dodatni napor. Početkom ove godine smo postavili jedan plastenik površine 150 m2. Do kraja godine se nadamo da ćemo uspeti još dva takva da postavimo. Jagode u plasteniku su već cvetale pa prvu berbu očekujemo već oko 15 aprila. Nadamo se dobroj sezoni“, dodaje Aleksandra.

Jokići godišnje proizvedu između dve i tri tone jagoda. Kažu da su njihove jagode već postale prepoznatljive po kvalitetu pa se stare mušterije već raspituju kada će početi prodaja.

„Važno je znati kad i sa čime ih prehranjivati ali i sačuvati od bolesti, ako je godina kišovita. Većinom koristimo prirodne, biljne preparate koji se koriste i u organskoj proizvodnji. Nemamo uslova za organsku proizvodnju jagoda, ali možemo da se pohvalimo da naše jagode slobodno možete da pojedete bez prethodnog pranja. Strogo se vodi računa o karenci, jer ih i naša deca jedu direktno iz zasada“, tvrdi naš domaćin.

Jokići su nedavno otpočeli i prodaju sadnica jer kako kažu to im je još jedna zarada a potražnje uvek ima.

(Kurir.rs/GlaszapadneSrbije)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track