STIGMATIZACIJA I DISKRIMINACIJA U KCV NOVI SAD: Pacijentu na bolničkoj listi na crvenim slovima napisali HIV++ i okačili je na krevet da svi mogu da vide
Ilustracija, Foto: EPA

KRŠENJE PRAVA

STIGMATIZACIJA I DISKRIMINACIJA U KCV NOVI SAD: Pacijentu na bolničkoj listi na crvenim slovima napisali HIV++ i okačili je na krevet da svi mogu da vide

Srbija -

SUBOTICA – NOVI SAD- Danas je USOP, Krovni savez PLHIV organizacija Srbije hitno reagovao, kako Kurir saznaje, na kršenje ljudskih i prava pacijenata na odeljenju Endokrinologije Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu.

foto: N.H.

„ Osobi koja živi sa HIV-om, a koja se u Klinički centar Vojvodine javila zbog narušenog zdravstvenog stanja koje nije u direktnoj vezi sa HIV-om, velikim crvenim slovima na sredini leve strane zdravstvene liste na krevetu, napisano je – HIV i ponovljeno u gornjem desnom uglu liste, koja je svima na uvidu, ne samo zdravstvenim radnicima nego i posetiocima pacijenata. To je primer direktne stigmatizacije i diskriminacije osobe koja živi sa HIV-om i to u zdravstvenoj ustanovi, gde može da izazove brojne neprijatnosti kod pacijenata”, kaže Vladimir Antić, izvršni direktor USOP-a.

Zatražio je da se oznaka „HIV“ na zdravstvenoj listi tog pacijenta odmah ukloni i zameni novom na kojoj neće biti sporne oznake. Zahtev je upućen i Ministarstvu zdravlja, Vladi Srbije, Komisiji za borbu protiv AIDS-a, Povereniku za zaštitu ravnopravnosti, Zaštitniku građana i Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo APV i Kliničkom centru Vojvodine.

„Tražili smo da se taj pacijent uzme u zaštitu od eventualno moguće diskriminacije, jer u 21. veku većina ljudi zna, da HIV infekcija više nije bolest koja ugrožava život, već hronično stanje koje se uspešno kontroliše antiretrovirusnom terapijom, pa takve osobe ne mogu da prenesu HIV”, kaže Antić.

foto: N.H.

On naglašava, da je u međuvremenu, od trenutka kada je poslat zahtev svim nadležnim ustanovama i institucijama, pacijent odmah premešten na odeljenje gastroenterologije Kliničkog centra Vojvodine.

„Međutim, i na tom odeljenju, na još vidljiviji način na listi je obeležen HIV status pacijenta, umesto da bude zaštićen od diskriminacije "javnog obeležavanja". Prekršena su mu grubo ljudska prava, jer preko 10 godina je na antiretrovirusnoj terapiji, a poslednji PCR test na HIV bio mu je negativan, kao i svi nalazi PCR HIV u poslednjih 10 godina, koliko se ta osoba leči u Kliničkom centru Vojvodine”, tvrdi Antić.

Izvršni direktor USOP-a ističe, da osobe, kojima su PCR testovi negativni, nisu zarazne, da tu osobu štite tri zakona, o zaštiti podataka o ličnosti, zaštiti prava pacijenata i Zakon o zabrani diskriminacije.

(Kurir.rs/N.H.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track