MRŽNJU SU OSTAVILI IZA SEBE: Veterani iz Hrvatske, BiH i Srbije položili vence na spomenik žrtvama NATO u Nišu i poslali poruku mira
Foto: Južne Vesti/S.M.

dali primer političarima

MRŽNJU SU OSTAVILI IZA SEBE: Veterani iz Hrvatske, BiH i Srbije položili vence na spomenik žrtvama NATO u Nišu i poslali poruku mira

Srbija -

Nekada na zaraćenim stranama, veterani ratova iz devedesetih godina su polaganjem venca na spomen-obeležje žrtvama NATO agresije u Nišu poslali poruku mira. Iza njih su, kažu, ratne godine i mržnja, ali poručuju političarima da se ugledaju na njih kada je u pitanju pomirenje balkanskih naroda.

foto: Južne Vesti/S.M.

Hamdija Karić iz Viteza u centralnoj Bosni imao je 36 godina i troje dece kada je uzeo pušku u ruke. Kaže da tada nije verovao da će rata biti. Ali kada je rat sa svim svojim strahotama došao, doneo mu je najviše ratno odlikovanje “zlatni ljiljan”, ali i sumnju da će ikada moći da sedi za istim stolom sa Srbima.

Više nema “bratstva i jedinstva”, ali Karić kaže da su mu Srbi i Hrvati braća i kaže da su preko Centra za nenasilnu akciju, koji ujedinjuje ratne veterane iz regiona, uradili ono što nijedan političar sa Balkana dosad nije uspeo.

- Seli smo za sto. Bilo je tu u početku nekih nedoumica, ali smo iz dana u dan sticali poverenje jedni u druge. Vidite danas smo tu i Srbi i Hrvati i Muslimani i mi smo danas jednostavno baća. Ovim putem želim da pošaljem poruku političarima da mi hoćemo i možemo zajedno - rekao je Karić.

Dodaje da je za rat kriva politika, koja iste stvari radi i danas na ovim prostorima.

horvat

foto: Južne Vesti/S.M.

U Niš je doputovao i Dražen Horvat iz Hrvatske. Imao je 24 godine kada obukao uniformu Vojske Hrvatske. Danas je pušku zamenio vencem koji je sa ostalim balkanskim ratnim veteranima - nekad na zaraćenim stranama - položio na spomenik.

- Iz našeg primera se može pokazati da se sukobi koji su tada nastali i razlozi koji su tada bili mogu prevazići i da možemo krenuti u nešto što se naziva pomirenje - podvukao je Horvat.

Kruševljanin Aleksandar Sokolović nije učestvovao u ratovima na početku devedesetih. Ipak, nemirni Balkan ga je uvukao u rat 1999. kada je i ranjen. Kaže da mu je puno srce jer su se Bošnjaci i Hrvati odazvali pozivu da dođu u Niš.

Pokazujemo da postoji nada da opet možemo živeti zajedno i da živimo u miru - istakao je Sokolović.

Inače, članovi Centra za nenasilnu akciju obilaze stratišta i spomenike širom Balkana i odaju počast postradalim vojnicima i civilima.

(Kurir.rs/Južne vesti, S.M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track