ROMSKA SREĆA U CENTRU LOZNICE: Učenici Tehničke škole recitovali su pesme, a folklorna sekcija predstavila je tradicionalne romske igre!
Foto: T.Ilić

Obeležili Međunarodni dan Roma

ROMSKA SREĆA U CENTRU LOZNICE: Učenici Tehničke škole recitovali su pesme, a folklorna sekcija predstavila je tradicionalne romske igre!

Srbija -

LOZNICA - Međunarodni dan Roma 8. april obeležen je kulturno zabavnim programom na Trgu Jovana Cvijića, u srednjoškolskom parku, u centru Loznice.

Učenici Tehničke škole recitovali su pesme, a folklorna sekcija predstavila je tradicionalne romske igre. Ovo mesto izabrano je kako bi što više mladih i ostalih Lozničana bilo upoznato sa kulturom i značajem Roma, rekli su iz Udruženja Roma ‘’Romska sreća’’, koje je sa Kancelarijom za mlade organizator današnjeg skupa koji je podržao Grad Loznica.

-Prošle godine urađeno je dosta toga na sređivanju romskih naselja u Jadranskoj Lešnici, Joševi i Gornjem Dobriću gde su asfaltirani putevi, uređena rečna korita i urađeno školsko igralište. Time smo veoma zadovoljni, a biće i u narednom periodu radova na poboljšanju kvaliteta infrastrukture u romskim naseljima. Inače, naši najveći problemi su legalizacija stambenih objekata, siromaštvo, obrazovanje i nezaposlenost – rekao je Milivoje Ametović, predsednik Udruženja ’’Romska sreća’’ iz Joševe.

Prema popisu na teritoriji grada Loznice, 761 osoba izjasnila se kao Rom, procenjuje se da ih ima oko hiljadu i po, a aktivna su tri romska udruženja koja su ove godine dobila novac od grada za socijalnu zaštitu i unapređenje položaja Roma.

foto: T.Ilić

U toku je izrada Lokalnog akcionog plana (LAP) za Rome čije usvajanje i početak realizacije se očekuju ove godine, a u čijoj izradi aktivno učestvuju predstavnici Roma. Loznica ima kooordinaciono telo za inkluziju Roma kojim predsedava gradonačelnik, mobilni tim i tim za pisanje i implementaciju LAP za Rome, a pre mesec dan lokalna samouprava je za svoj mobilni tim dobila automobil od Stalne konferencije gradova i opština. Tim će jednom mesečno ići u romska naselja, na terenu videti stanje, a imaće i budžet za reagovanje u kriznim situacijama.

U lokalnoj samoupravi su fokusirani da što više dece i mladih Roma završi osnovnu i srednju školu, ali i dalje školovanje. Problem je što sva deca pođu uškolu, ali posle četvrtog razreda u određenim romskim zajednicama dođe do naglog osipanja, i uglavnom devojčice prekidaju dalje obrazovanje.

Međunarodni dan Roma obeležava se 8. aprila da bi se proslavila romska kultura, ukazalo na probleme s kojima se Romi suočavaju i podigla svest o njima.

Kurir.rs/T.Ilić/Foto: T. Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track